Nieuws
Eerste nationale beker

Op 15 juni 2002 won de VSV Tonegido zijn eerste nationale trofee: de Amstelcup voor amateurs. Op het terrein van VRC in Veenendaal moesten de mannen van trainer Wim van Laar en zijn assistent Rob de Lange uitkomen tegen zaterdag eersteklasser Sc Joure uit Friesland.

De Sc Joure was een volstrekte onbekende. Vandaar dat secretaris Carel Goseling zich als beroepsmatig journalist opwierp om informatie over de tegenstander te vergaren. Onder het mom dat hij een voorverhaal voor de media in de regio Den Haag over de bekerfinale moest schrijven, belde hij stad en land in Friesland af.

Zo kreeg Wim van Laar precies te horen waar de sterke en zwakke punten van de tegenstander lagen, welke speelwijze er werd gehanteerd en op wie er bij SC Joure speciaal gelet moest worden.

In Veenendaal bleek dat de SC Joure vooral afwachtte. Leunend op een georganiseerde verdediging en loeren op een snelle counter over de vleugels waarbij veelvuldig de lange bal werd gehanteerd.

Na een 0 – 0 ruststand, stond er na 90 minuten nog steeds de bekende brilstand op de borden. Geen verlenging maar penalties nemen, zo had de KNVB bepaald. Bij de stand van 9 – 9 (geen enkele speler miste) pakte Lemmy Stevens de tiende strafschop van de SC Joure. Kort daarop scoorde Harry de Haas met de tiende pingel van de VSV Tonegido wel. 10 – 9 eindstand en de nationale beker naar Voorburg. De selectiespelers ontvingen bovendien nog een medaille en een rode Amstel badjas.