Nieuws
Herman Kuiphof herinnert zich

De legendarische voetbaljournalist Herman Kuiphof woonde in zijn jeugd op de grens van Voorburg en Leidschendam. In een tweetal colums die hij voor NRC schreef (in juni 1985 en september 1992) haalde hij herinneringen op aan de voetballerij in Voorburg. Rond 1935 speelden de VSV Tonegido, Terlaak en Enkes aan de Rodelaan, Wilhelmus en GPV aan het Oosteinde.

Kuiphofs hart ging uit naar Terlaak, een club die speelde in een wit shirt en zwarte broek. De kleedkamer was volgens Kuiphof net een varkenshok. Het veld, dat geen tribune had, was omgeven voor een sloot waar de bal voortdurend in terecht kwam. Met een stok moest dan geprobeerd worden het speeltuig weer uit het water te krijgen.

Als Terlaak uit speelde ging Kuiphof naar de VSV Tonegido of Wilhelmus. Bij Tonegido speelde een speler die al eens met een schot de houten doellat door midden had geschoten, zo vertelt Kuiphof.

In 1989 laat hij  zich ontvallen dat hij in de dertiger jaren graag naar Tonegido ging kijken. ‘Ik zag Tonegido graag winnen’.

In 1992 onthult hij dat hij jaren lang voor Devjo heeft gespeeld, een goed linkerbeen had maar met rechts bitter weinig kon. Het ‘aardige’ van de VSV Tonegido noemt hij dat collega journalist Kees Jansma er heeft gespeeld en Charles Corver (scheidsrechter, red.) er voorzitter van was.

Herman Kuiphof werd op 27 oktober 1919 in Friesland geboren. Hij stierf op 19 november 2008. Zijn journalistieke loopbaan begon hij in 1938 bij De Nederlander, een krant die in Den Haag verscheen. (foto Sport&Strategie)

Delen ?

Gerelateerde items