Nieuws
Geschiedenis VSV Tonegido herschreven

Over de VSV Tonegido is bekend dat deze in februari 1924 werd opgericht. Het was een tweede poging zo leerde de geschiedschrijving tot nu toe. In 1921 was ook al eens een voetbalclub onder deze naam opgericht in Voorburg, doch die ging na korte tijd ter ziele.

Nu zijn echter een krantenberichten opgedoken waaruit blijkt dat de voetbalclub Tonegido al in 1920 bestond. De Haagsche Courant van 11 oktober 1920 meldt een voetbalwedstrijd tussen Graaf Willem II 5 en Tonegido in de derde klasse D van de Haagsche voetbalbond (HVB).

Het bericht is vermeld in sectie 3 van de krant In en Om Den Haag. Als bron worden de officiƫle mededelingen van de HVB aangegeven.

Ervan uitgaande dit alles correct is betekent het dus dat Tonegido eind 2020 al bestond en met een elftal deelnam aan de competitie. En dat betekent dat de geschiedenis van de in 2010 opgeheven VSV Tonegido moet worden herzien.

Dat zulks nodig is bevestigt een bericht in de Delftsche Courant van 30 oktober 1920. De krant meldt het voetbalprogramma voor de volgende dag en daarbij staat de ontmoeting Tonegido I tegen Scheveningen II in de derde klasse D van de Haagsche voetbalbond.

Uit de Delftsche Courant van 17 januari 1921 blijkt ook dat Tonegido in de Haagsche voetbalbond uit kwam. Er was met 1 – 0 uit van Delfia III verloren.

Dezelfde krant meldt op 31 januari 1921 zelfs het bestaan van Tonegido II. Dat verloor met 6 – 0 van Delfia III zo geeft de krant aan. (foto ADDonline)

Delen ?

Gerelateerde items