Nieuws
Amstel Cup 2e ronde: FC Groningen uit

Trainer Wim Schaap had vooraf laten weten voor een stunt te gaan. Het Amstel Cupduel uit bij FC Groningen pakte echter anders uit. Al had de VSV Tonegido kansen, het eindresultaat was een 2-0 nederlaag.

De ontmoeting had op 28 oktober 1998 gespeeld moeten worden. De selectie van de VSV Tonegido was een dag eerder vertrokken naar het Noorden. In de buurt van Groningen werd een hotel geboekt, bij een lokale vierde klasser zou de volgende ochtend nog een lichte training worden afgewerkt.

Het mocht niet baten. Op de 28ste kort na 12.00 uur keurde Roelof Luinge, door de KNVB ingeschakeld als ‘keurmeester’, het veld in het Groningse Oosterpark stadion af. De KNVB bepaalde een nieuwe datum: dinsdagavond 1 december. Protest van de VSV Tonegido dat de spelers dan een halve dag vrij moesten nemen mocht niet baten.

Met de FC Groningen was afgesproken dat schoolklassen voor weinig zouden worden toegelaten. Zo zat het Oosterpark (capaciteit 18.500 toeschouwers) toch nog redelijk vol. En er was sfeer.

Zo’n 200 Tonegido-supporters maakten de reis naar Groningen. Twee supportersbussen kregen speciale politiebegeleiding vanaf de stadsgrens van Groningen tot aan het stadion. Dit in verband met de harde kern van de FC en de nabijheid van Voorburg tot Den Haag.

De opstelling van de VSV Tonegido: L.Stevens; B. Langeveld, G. Taument, P. Koerten, E. Mossel; J. Timmer, M.  Darrazi, K. Thies, H. Herbert; B. Bos, H. de Haas (aanvoerder)

Reserves: M. Tjaden, D. Boereboom, M. Lunenburg, D. Hanique, M. Groot, J. van Rhijn (keeper).

Scoreverloop: 8e minuut Harris Huizingh 1-0, 59ste minuut Raymond Atteveld 2-0.

Wissels bij VSV Tonegido: 61ste minuut Lunenburg voor Darrazi, 72ste minuut Boereboom voor Timmer, 78ste minuut Tjaden voor Bos.

Gele kaarten: Darrazi, de Haas, Koerten. Deze kaarten tellen ook voor de competitie.

In de Haagsche Courant looft Erik Winkster het spel van de VSV die zich niet verstopt en prima georganiseerd voetbalt. Lemmy Stevens verricht een aantal fabelachtige reddingen.

Wim Schaap concludeert dat zijn ploeg het de FC Groningen lastig heeft gemaakt en zelfs kans had op de 1-1 als Kees Thies kort na rust het snel uitgestoken been van Groningen-goalie Darwinkel raakt.

De 1-0 voor FC Groningen is trouwens een mazzeltje voor de thuisploeg. Peter Koerten schopt bij het uitverdedigen in de grond waarna het voor Huizingh een koud kunstje is te scoren.

In het Nieuwsblad van het Noorden wordt de FC Groningen bekritiseerd: geen vloeiende aanvallen, geen gelukte acties, geen vleugelspitsen die de achterlijn halen. De spitsen Huizingh en Alberda krijgen nauwelijks bruikbare ballen.

De Drents Groningse Dagbladen melden dat Tonegido na 20 minuten in de wedstrijd groeide en feller was dan de thuisploeg. Gedurende een half uur waren de amateurs gelijkwaardig aan de profs, stelt de krant.

Groningen-trainer Jan van Dijk is na afloop vol lof over Lemmy Stevens. ,,Die heeft fantastisch gekeept anders was het misschien wel 7-0 geworden.”

De Tonegido-aanhang vermaakt zich in de tweede helft na de 2-0 vooral met FC-Groningen links buiten Marcel Peeper. Bij elk balcontact wordt de langharige buitenspeler begeleid de kreet ‘hey meisje’.

Hoe dan ook, de FC Groningen gaat naar de laatste zestien in het bekertoernooi, VSV Tonegido terug naar Voorburg. De laatste amateurclub verlaat de bekerstrijd.

 

Delen ?

Gerelateerde items