Nieuws
Zwart-witte Nostalgie

Onder bovenstaande kop verscheen in de Jubileumuitgave 75 jaar VSV Tonegido in 1999 een bijdrage van Jos Jochemsen. Enkele wetenswaardigheden daaruit:

 • Op het shirt van de spelers zat een door mevrouw De Roos zelf geborduurde rode burcht van Voorburg. Die moest met vijf drukknoopjes op het shirt – linker borst – bevestigd worden,
 • De club werd in 1920 opgericht. De naam werd ‘bedacht’ door P. Joosten die in Dordrecht een toneelvereniging met de naam Tonegido kende,
 • In het eerste seizoen speelde men in de derde klasse van de Haagse voetbalbond. Tonegido 1 werd meteen kampioen met 100  goals voor en 3 tegen,
 • Na één seizoen hield de vereniging op te bestaan,
 • In 1924 richtten een aantal oud-leden Tonegido opnieuw op. Dat gebeurde in ‘De Swaen’, het huidige Huize Swaensteyn in de Voorburgse Herenstraat,
 • De club bespeelde een terrein aan de Prinses Mariannelaan dat gehuurd werd van boer De Greef. Wassen deed men in een sloot; thee werd gemaakt door boerin De Greef,
 • In 1926 verhuist de club naar een terrein aan de Roode Laan in Voorburg,
 • In 1928 promoveert Tonegido naar de KNVB,
 • Na bijna zestig jaar in de vierde en derde klasse te hebben geacteerd promoveert Tonegido medio 1985 naar de tweede klasse,
 • Aan de Roode Laan verschijnt in 1949 een onoverdekte tribune,
 • In 1966 brand het clubgebouw af. Het wordt wel herbouwd doch maakt eind 1975 definitief plaats voor het clubgebouw – ontworpen door architect Ton Deurlo, dat er tot de verhuizing van de VSV Tonegido naar ’t Loo stond,
 • Halverwege de jaren negentig komen er op het complex nieuwe kleedkamers,
 • In 1950 kent Tonegido ook volleybal, handbal- en atletiekafdelingen en er wordt aan tennis gedaan. In 1954 gaat de volleybal als zelfstandige vereniging verder. De atletiekafdeling sterft een stille dood. Begin jaren zestig ‘overlijdt’ ook de (dames)handbalafdeling. Tussen 1981 en 1992 kent de vereniging nog een basketbaltak,
 • Tussen 1932 en 1970 speelt de Voorburgse cricketvereniging VCC bij Tonegido. Het is een zelfstandige vereniging. VCC komt dus niet voort uit Tonegido,
 • In 1925 heeft Tonegido het eerste jeugdelftal,
 • De witte shirts van de begin periode werden in 1974 ingeruild voor nieuwe tenues met een verticale zwarte baan en zwarte schouderaccenten. In de jaren negentig kwam het witte shirt weer terug. Inmiddels was ook het logo van de rode burcht gemoderniseerd.

Elders in de Jubileumuitgave doet Ralph Julsing verslag van de ‘Gouden Jaren’. Zoals over het seizoen 1992-1993 waarin onder leiding van trainer Jan Hoos de titel in de eerste klasse wordt gepakt – Tonegido speelde sinds medio 1990 in die afdeling – door thuis Neptunus met 6-1 af te drogen. De titel wordt gegrepen dankzij een nieuwe tactiek die het team vanaf de jaarwisseling is gaan hanteren: spelen met een 3-mans verdediging met strateeg Gerard Schultz daar voor spelend.

Voor het seizoen 1993-1994 in de hoofdklasse staat er een team met onder andere Lemmy Stevens, Arie van der Padt, Gerard Schultz, Robin Knoester, Eduard van der Star, Paul van Melzen, Joost Timmer, Marcel Tolsma, Harry de Haas, Danny Hanique, Jeroen Corver, René de Haas, Edwin de Konink en Edgar Mossel. Trainer is John Karelse.

Op de laatste zondag van mei 1994 wordt de titel gepakt dankzij een 0-2 zege bij RCH in Heemstede. Op 2 juni 1994 speelt de ploeg om het kampioenschap van Nederland uit bij Stevo in Geesteren. Dankzij Robin Knoester en Arie van der Padt (2x) staat Tonegido met 0-3 voor. Een goal van Harry de Haas wordt niet erkend door de arbiter. Kort voor rust wordt het 1-3, na de pauze zelfs 3-3 door twee afgeweken schoten. Toch viert Tonegido een klein feestje in Meppel.

Vier dagen later is Meerssen  te gast in Voorburg. Het wordt 0-4 voor de bezoekers. Op 8 juni staat het uitduel in Limburg gepland. Na de 0-1 door Eduard van der Star, die ook nog bijna de 0-2 aantekent, gaat de thuisploeg erop en er over: 3-1 winst. Ook nu vieren de Voorburgers. Op de terugweg wordt het centrum van Eindhoven onveilig  gemaakt met medewerking van een door Harry de Haas geregelde zanger.

Op 15 juni is het Tonegido – Stevo. Het wordt 1-2 waarbij Arie van der Padt de enige goal voor de thuisploeg maakt.

(illustratie climategate.nl)

 

Delen ?

Gerelateerde items