Nieuws
Tonegido bestaat 40 jaar

Op 1 februari 1964 bestond Tonegido 40 jaar, reden voor een receptie in De Koepel, Oosteinde Voorburg.

Er werd ook een ‘blijvend aandenken’ in de vorm van een boekje uitgegeven. De redactiecommissie bestond uit J. Jansma (tweede voorzitter) en B. Jansma (zijn zoon).

In het boekje wordt vermeld dat in 1922 ‘een aantal Voorburgse jongelui’ Tonegido al oprichtten. Het team werd meteen kampioen in de derde klasse Haagse voetbalbond (HVB); doelsaldo 100-3.

De opstelling: H. Kleyweg. P. Joosten, H. Driel, J. Mulder, J. Dijkman, W. Gramsma, J. Thoms, W. Havenaar, H. Otten, CJM van Driel, A. Ales.

Nadat een aantal leden na één seizoen koos voor verder spelen bij een andere vereniging, en er dus geen team weer was, hield Tonegido weer op te bestaan.

In het koffiehuis van station Voorburg werd enkele jaren later door een paar voormalige Tonegido’ers besloten de vereniging opnieuw op te richten. Daarbij waren onder meer F. van Oostendorp, H. Driel, CJM van Driel, H. Kleyweg, H. Otten, B. Smink, de gebroeders Thoms, de gebroeders Joosten, J. Tetteroo en F. de Jager betrokken.

Het bestuur bestaat uit F. van Oostendorp, H. Kleyweg, C.vd Bos en P. Joosten. In augustus 1924 komen daar J. Jaspers, F. Veldmeyer en J. Havenaar bij.

In september 1924 start Tonegido met twee elftallen in de derde klasse Haagse Voetbalbond.

Op zondag 17 oktober 1926 opent Tonegido officieel het nieuwe terrein aan de Roode Laan met een wedstrijd tegen ADO 3. Volgens een publicatie in het Weekblad voor de gemeente, is er veel belangstelling. Het nieuwe terrein en de kleedtent zijn ‘keurig in orde’. Harmoniekapel Forum Hadriani verzorgt de muziek.

Voorzitter P. Joosten start om 13.30 zijn toespraak. Hij dankt het gemeentebestuur voor het beschikbaar stellen van het terrein en het in orde brengen van de kleedtent. Wethouder Smeele hijst vervolgens de gemeentelijke sportvlag en knipt de zwart-witte linten die het terrein afsluiten, door. Dat gebeurt onder het luide ‘hoera’ van de aanwezigen.

In de jaren 1950/1951 krijgt Tonegido drie nieuwe afdelingen: handbal, volleybal en zaterdagmiddagvoetbal. In 1953 gevolgd door een atletiekafdeling.

In het boekje worden ook de spelers genoemd die het vanuit de jeugd presteerden het eerste elftal te halen: F. Delvaen, W. (Pino) Thoms, P. Hilgersom, Ch. Corver, de gebroeders Philipsen, A. Pul, J. Mulder, G. Kors, C. Kragt, H. Mesters, gebroeders Bruins, R. Tolk, E. Vingerling, W. Thoms en F. Jansen.

In 1964 had Tonegido 1 een échte oefenmeester: Th. Smit uit Berkel.

Kampioensploeg seizoen 1960-1961. Staand vanaf links: trainer Smit, Schmeisser, P. Bruins, Kragt, Vingerling, R. Bruins, De Korte, De Roos (grensrechter). Gehurkt van links: Tolk, Corver, Van Elleswijk, Smit, J. Bolleboom.

Kampioenselftal 1936/1937. Staand van links: Vd. Mark, Schröder, Hilgersom, Brouwer, Delvaen, Vd. Griend. Gehurkt van links: C. Kragt, Wensveen, Essers, Thoms, Cornelisse.

Delen ?

Gerelateerde items