Nieuws
Jan Havenaar jeugdtoernooi en meer

Op deze site hebben we al eerder aandacht geschonken aan het Jan Havenaar jeugdtoernooi waarmee Tonegido in 1962 begon. De redactie bezit het toernooiboekje uit 1973. De buitenlande deelnemers zijn in dat jaar: KFC Verbroedering Arendonk (België), SC Melk (Oostenrijk), Shrewsbury Town (Engeland), Hoogstraten (België), SC Wattenscheid (Duitsland) en Welshpool Youth Center (GB, Wales).

Een brief uit 1969 geeft aan dat toen Retie SK (België), Chirbury Youth FC (Engeland) en SG Wattenscheid 09 deelnamen aan het Jan Havenaar toernooi. In 1970 waren die drie ploegen er weer tezamen met Welshpool Youth Center (GB, Wales), SC Melk (Oostenrijk) en KFC Verbroedering Arendonk (België).

1971 dan: Retie en Verbroedering Arendonk zijn er weer, net als Wattenscheid en Welshpool. Nieuwe deelnemers: Shrewsbury Town Colts (Engeland) en SG Preussen Ehrenfeld (Duitsland). Een jaar later, 1972,  zijn Retie en SG Preussen E. er niet. Hun plaatsen worden ingenomen door VV Hoogstraten en SC Melk.

In 1980 zijn er Aberystwyth (GB, Wales), Retie (België), Welshpool (Wales), Arendonk (België) en Union Günnigfeld (Duitsland)

In 1985 geven KFC Zwarte Leeuw (België), GVV (België), Union Günnigfeld (Duitsland), SV Höntrop (Duitsland), Aberystwyth (GB, Wales) en Newton AFC (Engeland) acte de presence aan de Rodelaan. In 1986 doen ze dat alle zes opnieuw. In 1987 spelen Aberystwytch en Newtown weer mee, net als Zwarte Leeuw. Nieuw zijn dan PSV Wesel Lackhausen (Duitsland), SV Straelen 05, (Duitsland) en VV Minderhout (België). In 1989 zijn alleen Straelen en PSV Wesel Lackhausen nog van de partij.

In het toernooiboekje van 1990 noemt jeugdvoorzitter Ger Naber het Jan Havenaar-evenement ‘het hoogtepunt van het voetbaljaar bij de VSV Tonegido’. Elk jaar wordt het internationale A-jeugdtoernooi volgens hem gekenmerkt door ’topprestaties’. In 1990 bestaat het deelnemersveld uit 8 teams. De buitenlandse deelname blijft beperkt tot PSV Wesel Lackhausen (Duitsland).

In 1992 bestaat er een internationaal toernooi voor B-junioren. Daarbij wordt gespeeld om de Ger Naber troffee. De buitenlandse deelname komt hier van Merksplas S.K. uit België. In datzelfde jaar spelen bij de strijd om de Jan Havenaar beker Aberystswyth (GB, Wales), Merksplas (België), PSV Wessel Lackhausen (Duitsland) en KFC Zwarte Leeuw (België) mee.

In 1993 treden bij het E-toernooi van de VSV Tonegido drie Poolse teams aan: UKS Beniaminek Czestochowa, Orkan Czestochowa en Rakow Czestochowa. Op het Ger Nader-toernooi is Wesel Lackhausen de buitenlandse vertegenwoordiger.

In 1993 ook weer het Jan Havenaar-toernooi met als buitenlandse deelnemers: Braintree (Engeland), Retie S.K. (België) en Wesel Lackhausen (Duitsland).

In datzelfde jaar is er ook internationale deelname aan het  C- en D-toernooi. Bij de C’s zijn dat Odense BK (Denemarken), Severn Valley (Engeland) en Rakow Czestochowa (Polen). Bij de D’s spelen Talke Tigers uit Stoke on Trent (Engeland) mee in plaats van Odense.

1994 is Braintree Town FC de enige internationale vertegenwoordiger op het Jan Havenaar toernooi. Op het A- en B-toernooi treden PSV Wesel Lackhausen (A), SC Westfalia en SC Kleve aan.

In 1995 spelen RKS Rakow Czestochowa, B1901 Nykobing (Denemarken), Severn Valley en Stoke City mee op het C-toernooi; bij de D’s zijn dat Talke Tigers, Severn Valley, B1901 Nykobing en RKS Rakow. In dat jaar hebben ook Nederlandse profclubs Tonegido ontdekt. RKC, Feyenoord en SVV sturen jeugdteams naar de Rodelaan.

In datzelfde jaar is er ook een A- en B-toernooi met internationale deelname. Bij de A’s zijn dat OZPN Lubliniec (Polen) en OZPN Czestochowa; bij de B’s – het Ger Nader-toernooi –  Albertslund (Denemarken) en Herfolge (Denemarken).

En dan is er natuurlijk nog het Jan Havenaar-toernooi, in 1995 zonder buitenlandse deelnemers.

1996 is er geen Jan Havenaar-toernooi. Er hebben te veel ploegen afgezegd. Bij de A- en B-toernooien geen buitenlandse deelname. Wel echter bij de C- en D-toernooien. Bij de C’s zijn dat RKS Rakow, Odense BK (Denemarken), Severn Valley, Slovan Liberec (Tsjechië), Brondby IF (Denemarken) en Malmö FF (Zweden). Bij de D’s RKS Rakow, Severn Valley, Brondby IF en Slovan Liberec. Paraat zijn ook NEC en FC Volendam.

We gaan naar 1997. Op het internationale C- en D-toernooi verschijnen behalve Feyenoord, NEC, ADO Den Haag, Excelsior, RBC, Helmond Sport en FC Volendam bij de C’s B93 Kopenhagen (Denemarken), Odense BK (Denemarken), Malmö FF, Brondby IF en Severn Valley. Bij de D’s: Odense BK, Severn Valley, B93 Kopenhagen, Brondby IF en Malmö FF. Bij het Jan Havenaar-toernooi doet Frem Kopenhagen mee; bij het Ger Naber-toernooi Varde (Denemarken), Stormvogels Koekelare (België) en Kopenhagen (Denemarken).

Het is 1998. Op het internationale C- en D-toernooi treden naast Excelsior, RBC, ADO Den Haag, Fc Volendam, Sparta en Helmond Sport als buitenlandse vertegenwoordigers aan: Brondby IF (C/D), Severn Valley (C/D), Port Vale (C), Odense BK (C/D), Malmö FF (C/D), Herlev IF (D, Denemarken). Over het Jan Havenaar-toernooi geen informatie met zo min als over het A- en B-toernooi.

Weer een jaar verder: 1999. Het C- en D-toernooi is weer internationaal. Bij de C’s KV Mechelen (België), Cambridge United (Engeland), RKS Rakow, Lyngby BK (Denemarken), Severn Valley, Brondby IF, Malmö FF, Port Vale. En in de C-categorie: Malmö FF, Port Vale, RKS Rakow, B93 Kopenhagen en Severn Valley. Over het Jan Havenaar-toernooi geen informatie met zo min als over het A- en B-toernooi.

De eeuwwisseling: het jaar 2000. Op het internationale C- en D-toernooi treden weer de nodige buitenlandse teams aan. Op het C-evenement zijn dat Silkeborg (Denemarken), Cambridge United, Sparta Praag (Tsjechië), Malmö FF, Port Vale en FC Kopenhagen (Denemarken). Bij de D’s Fc Kopenhagen, Malmö FF, B93 Kopenhagen, Wolverhampton Wanderers FC (Engeland) en Sparta Praag.

Bij het A-toernooi, het B-toernooi (Ger Naber) en het Jan Havenaar-toernooi zijn geen buitenlandse ploegen aanwezig.

Het C1/D1 toernooi in 2001 kent de volgende buitenlandse deelnemers: B93 Kopenhagen (Denemarken), Odense BK (Denemarken), Brömmetpöjkern (Zweden), Wolverhampton Wanderers (Engeland), Rheingold Emmerich (Duitsland).

De winnaar van de Jan Havenaarbokaal (voor zover bekend):

1963 Tonegido, 1964 NAC Breda, 1965 GDA, 1966 De Musschen, 1967 Celeritas, 1968 ASC, 1969 Die Haghe, 1970 Watenscheid 09, 1971 Watenscheid 09, 1972 Shrewsbury Town, 1973 Hoogstraten, 1974 Hoogstraten, 1975 Watenscheid 09, 1976 Retie SK, 1977 Watenscheid 09, 1978 KFC  Verbroedering Arendonk, 1979 Tonegido, 1980 Retie SK, 1981 SVV Scheveningen, 1982 SVV Scheveningen, 1983 Retie SK, 1984 Tonegido, 1985 KFC Zwarte Leeuw, 1986 KFC Zwarte Leeuw, 1987 HBS, 1988 Tonegido, 1989 Gravendeel, 1990 afgelast, 1991 SRC, 1992 Tonegido, 1993 DWO, 1994 Braintree, 1995 Tonegido, 1996 Noordwijk, 1997 Excelsior Maassluis, 1998 ADO, 1999 Quick, 2000 SVV/SMC, 2001 Barendrecht, 2002 Aberystwytch, 2003 Aberystwytch, 2004 BVCB, 2005 Ter Leede. Rest onbekend, het toernooi sterft een stille dood. Net als de andere toernooien.

Nagekomen bericht: op 29 mei 1971 waren bij het Jan Havenaar-toernooi de volgende buitenlandse teams aanwezig: Welshpool (Wales), Chirbury (Engeland), SG Wattenscheid 09 (Duitsland) en SC. Melk (Oostenrijk).

Delen ?

Gerelateerde items