Nieuws
Het kampioensseizoen

Over het seizoen 1993 – 1994 waarin Tonegido kampioen werd in de Hoofdklasse A is een heel boekwerk verschenen. Vol fotokopieën van krantenartikelen die het team gedurende het seizoen ‘begeleiden’.

Aan het begin van de voetbaljaargang verlaat Melvin Tjin Tjoen Lim de club. ‘Speedy Gonzalez’ gaat bij SVV spelen, samen met zijn zwager. Ook Rein Brunings (Wilhelmus) en Patrick van Ruyven (Vredenburgh) verlaten Tonegido. Dat doen ook Marcus Latten (Wilhelmus), Romeo Bonaparte (SV’35), Jack de Haan (Sparta) en Rick Tjin Asjoe (Wilhelmus).

Nieuw aan de Rodelaan zijn Danny Hanique (Groen Wit58), Rachid Louchahi (RVC), Joop de Haas (ODB), B. Mantel (Postalia), Richard Perrenet (Randstad Sport), Erwin Lemmers (TEDO) en Ruud Stoppelenburg (Sv Voorburg). Voorts Robin Knoester (DHC), Marcel Tolsma (UVS) en Arie van der Padt (Velsen Noord). Later voegt ook Lemmy Stevens (Sparta) zich nog bij het gezelschap.

Volgens trainer John Karelse was Tonegido  in het eerste seizoen hoofdklasse te wisselvallig. Er moet een constante lijn in, als het kan met aanvallend voetbal. De eerste oefenpot is tegen het ‘grote’ ADO Den Haag. In de opstelling Kruis; Lemmers, Knoester, De Koning, Corver; Timmer, Vanhauten, Mossel; Van der Star, Van der Padt, De Haas wordt met 2-4 verloren. Invallers: Hannique, Louchahi, Vis.

Vanaf de competitiestart staat Tonegido bovenaan. Op zaterdag 9 oktober speelt Tonegido in de tweede rond Amstelcup uit tegen Fc Den Bosch. Er gaan drie bussen supporters mee. Na een kwartier is het 1-0 voor de thuisploeg. Daarna heeft Tonegido het betere van het spel en heeft ook kansen. Fc Den Bosch wordt bij vlagen overspeeld. Pas in de laatste tien minuten lopen de profs uit naar 3-0. Commentaar van een toeschouwer: ‘Tonegido kan zo mee in de eerste divisie’.

Tonegido wint de eerste periodetitel door een 1-1 uit bij ADO voor 1200 toeschouwers. Na dertien duels is  Tonegido nog steeds ongeslagen. Toch maakt trainer John Karelse bekend na het seizoen te vertrekken. Volgens hem is er niet meer uit de ploeg te halen en daarom zoekt hij een nieuwe uitdaging. Zijn nieuwe bestemming is Vv Wilhelmus. In een later interview stelt Karelse dat er te weinig aanvoer is uit Tonegido 2 en 3 alsmede de A-jeugd. De selectie is te smal en er zijn organisatorische ‘pijnpuntjes’.

Pas bij de 15 competitiewedstrijs struikelt Tonegido: 2-1 verlies bij OSV in Amsterdam mede door een storm die in de lengte over het veld staat en elke bal keihard richting Tonegido-doel blaast. Bij het duel EDO – Tonegido duikt Sparta-trainer Han Berger op. Hij komt Arie van der Padt bekijken. Enkele weken later wordt de Tonegido-spits een contract voorgelegd.

Na 21 wedstrijden staat Tonegido nog steeds eerste, qua punten heeft ADO de Voorburgers echter ingehaald. Op een dondag om 18.00 uur treffen beiden elkaar aan de Rodelaan. Martin Jol, trainer van ADO, verwacht geen open wedstrijd. Tonegido zal snel willen omschakelen om de spitsen Van der Padt en De Haas in stelling te kunnen brengen. John Karelse voorspelt dat de winnaar van de confrontatie kampioen wordt. Voor 2500 toeschouwers wint Tonegido met 2-1. Goals van Joost Timmer (penalty) en Arie van der Padt (vrije trap, de 2-1). Lemmy Stevens blonk uit in de goal. En Tjukus Okolie, een Nigeriaan die als asielzoeker bij Tonegido speelt, gaat voorop in de polonaise.

Na 26 wedstrijden is het zo ver. Bij RCH in Heemstede wort Tonegido door een 0-2 zege kampioen. Tot vreugde van de 150 meegereisde supporters. Beide goals waren van Arie van der Padt die daarmee op totaal 22 treffers uitkomt. Harry de Haas scoort er 12, Joost Timmer 8, Danny Hanique 6, Robin Knoester 5, Eduard vd Star 3, Marcel Tolsma/Erwin Lemmers/Gerard Schultz elk 1.

In de halve finale van de HC Cup, korte tijd later, gaat het mis voor Tonegido. Uit bij buurman Devjo wordt met 4-1 verloren na een 0-1 stand. En dat voor 2000 toeschouwers.

In de ’transferperiode’ vertrekt Harry de Haas naar ADO. De omgekeerde weg bewandelt Raymond Rijntjes (die kort voor het sluiten van de overschrijvingstermijn zijn komst naar Tonegido  weer intrekt). Arie van der Padt gaat naar Sparta. Danny Hanique naar ADO. Aan de Rodelaan komt Patrick Lodder (RVC).

Vanwege het kampioenschap speelt Tonegido om de nationale titel in een hele competitie tegen STEVO en SV Meerssen. Het eerste duel is STEVO uit. Na een 0-3 bij rust is de eindstand 3-3. Tonegido speelt zonder Joost Timmer, Lemmy Stevens, Paul van Melzen en Danny Hanique (geblesseerd en geschorst).

Thuis tegen Meerssen voor 1000 toeschouwers wordt het 0-4. ,,We hadden een off day”, aldus John Karelse. Zijn opvolger is Frank Franken. Meerssen – Tonegido wordt 3-1 na een 1-1 ruststand. Tonegido-STEVO tenslotte eindigt in 1-2 na een 0-0 stand halverwege. Tonegido krijgt via KNVB-sponsor Aquarius wel 3500 gulden voor de deelname, plus 360 liter Aquarius, 50 bidons en vier koelboxen.

In het klassement Amateurvoetballer van het jaar bij de zondagamateurs scoort Eduard van der Star een tiende stek, Lemmy Stevens 27ste, Gerard Schultz 55ste, Malcel Tolsma 72ste, Arie van der Padt 89ste en Joost Timmer 99ste. Van SV Meerssen staan drie spelers in de top 6, van STEVO twee in de top 8.

Enkele krantenkoppen uit het seizoen: ‘Tonegido maakt bliksemstart’ ; ‘Tonegido deelt eerste klap uit’ ; ‘Arie van der Padt doet het opnieuw’ ; ‘Lemmers zet Tonegido op stelten’ ; ‘Tonegido onstuitbaar’ ; ‘Tonegido haalt uit: het was net Ajax’ ; ‘Tonegido barst van de kwaliteit’ ; ‘Mooie tijden voor Tonegido’ ; ‘Vreugde explosie bij Tonegido’ ; ‘Tonegido trotse kampioen’

 

 

Delen ?

Gerelateerde items