Nieuws
‘De cirkel is in al die jaren nooit verbroken’

De Haagse regio kent tal voetbalclubs die de afgelopen decennia om de meest uiteenlopende redenen zijn verdwenen. TONEGIDO uit Voorburg is er één die bij de sportliefhebbers ongetwijfeld een belletje zal doen rinkelen. ,,De kantine leek op een grote bungalow, het straalde precies het juiste voetbalgevoel uit.”

De gebroeders Brian en Mark Moen hadden hun gloriejaren bij Tot Ons Nut En Genoegen Is Deze Opgericht. De technisch begaafde en productieve middenvelders van weleer denken met trots aan hun tijd aan de Rodelaan terug. ,,Dat oude Voorburgse terrein had gewoon iets”, zegt Mark Moen. ,,De kantine leek op een grote bungalow. Het straalde precies het gevoel uit wat een voetbalclub moet uitstralen. Nieuwe spelers voelden zich er ook snel thuis.”

Brian Moen over de verhuizing die in 2005 volgde: ,,Toen was er de gedwongen verhuizing naar ‘t Loo, waar we een terrein met Forum Sport gingen delen. Daarna heeft de club nog maar vijf jaar bestaan. De Rodelaan; wijzelf kwamen er ontzettend graag, de tegenstanders niet. Dat had natuurlijk een hoop met de prestaties te maken.”

Mark: ,,Bleek wel uit de opkomst van het publiek. De Haagse topploegen manifesteerden zich in de top van het amateurvoetbal, de uitzendingen op TV West droegen daaraan bij. Ik zei op de club vaak: ‘Zet nou een stellage aan de overzijde van de kantine neer, dan kunnen ze vanaf daar filmen.’ Nu kwam juist de kant waar het meeste publiek stond, niet in beeld.”

Brian: ,,Het is een kick als het er allemaal zo goed mogelijk uitziet. We waren er ook altijd mee bezig dat de tenues er gelikt uitzagen en precies op maat waren. Heeft met eerzucht te maken. En met trots op wat je met z’n allen aan het presteren bent.”

Mark: ,,Weet je nog drie jaar geleden, toen we met oud-TONEGIDO aan het Haagse Voetbalhistorie toernooi meededen? We waren met z’n dertienen en bleken allemaal zwarte voetbalschoenen aan te hebben. Dat was niet afgesproken. Maar blijkbaar vonden we allemaal dat dat er het best uitziet. En het meest het pure voetbalgevoel uitstraalt.”

Brian: ,,Zegt wel iets over de eenheid die er toen was. En nog steeds is. We zitten met z’n allen in een oud-TONEGIDO-appgroep, een deel voetbalt nog samen in VUC 3.”

TONEGIDO won onder andere het kampioenschap in de hoofdklasse zondag (al in 1994) en rond de eeuwwisseling drie keer de districtsbeker, twee keer de nationale Amstel Cup en twee keer de Super Cup.

,,Tweede deel van het woord zegt het al: cupfíghters. Want deze ploeg had voetballend veel in huis. Mister TONEGIDO Joost Timmer, maar ook Kees Thies, Harry de Haas; noem ze allemaal maar op. Maar als het niet met mooi voetbal kon, waren we ook in staat om het even over een andere boeg te gooien.” Brian vult aan: ,,Keeper Lemmy Stevens en centrale verdediger Gilbert Taument…. die namen in de duels geen halve maatregelen.”

Ook de trainer droeg volgens Mark zijn steentje bij aan het succes: ,,Trainer Wim van Laar; een echte people’s manager. Had het vermogen om iedereen de beste versie van zichzelf te laten zijn. Knap, want er liepen daar aan de Rodelaan een stel uiteenlopende persoonlijkheden rond…”

Brian: ,,Wim gebruikte het beeld van de cirkel: ‘Wij vormen met z’n allen een cirkel en wie de verbinding verbreekt, staat er buiten.’ Ik vind het best bijzonder dat die cirkel na al die jaren nog steeds niet is verbroken. Maar het is vooral een mooie gedachte.”

(Uit AD 2/12/2021)

Delen ?

Gerelateerde items