Nieuws
30 jaar geleden: Tonegido (Hoofd)klasse!

Bovenstaande was de kop boven een krantenartikel van 4 mei 1992 waarin de 6-1 overwinning van Tonegido op Neptunus werd beschreven, een zege waarmee het kampioenschap in de eerste klasse van de KNVB werd behaald en dus promotie naar de hoofdklasse.

We schrijven de zomer van het voetbalseizoen 1991-1992. Zo’n 1000 mensen (anderen spreken over 1500) omzoomden het terrein aan de Rodelaan waar Rainer Brunings (twee maal), John Lopez Cruz (twee maal), Melvin Tjin Tjoen Lim en Gerard Schultz de zes goals voor de Voorburgse ploeg voor hun rekening namen.

Het verslag, bewaard door Frank Dobbe, speler van de kampioensploeg, beschrijft hoe trainer Jan Hoos rond 21.00 uur in het clubgebouw de menigte toesprak. Hij repte over ‘een historische gebeurtenis’. ,,Daarom hoop ik dat Tonegido er alles aan zal doen om in die hoofdklasse te blijven.’’

De oefenmeester stelde voor een supportersvereniging op te richten en beloofde zelf als eerste lid te worden.

Tonegido-doelman Peter van der Laan geeft aan te stoppen. Hij vindt het na vele jaren mooi geweest en de promotie naar de hoofdklasse vindt hij ook een mooi hoogtepunt om de actieve loopbaan te staken.

Frank Dobbe spreekt van ,,een mooie ontknoping van een sterk seizoen van de spelersgroep.’’

Tonegido’s bestuurslid Leo Bentvelzen senior laat weten dat het hem ‘echt iets doet’, het kampioenschap en de promotie. Hij wijst erop dat het bestuur jaren lang gewerkt heeft om een gezonde basis te leggen voor prestatiegericht selectievoetbal.

Voorzitter Chris Kragt: ,,Ik moest even slikken toen de titel binnen was. Wij zijn al druk met de hoofdklasse bezig.’’ Zo wordt de scheidsrechterskamer verbouwd om ook toegang te bieden voor grensrechters.

De Voorburgse wethouder Marianne van Leur: ,,Dit is voor de gemeente Voorburg een fantastisch resultaat. Sportieve resultaten hebben wij nodig om de vergrijzing van Voorburg tegen te gaan. Vooral de sport brengt Voorburg in de belangstelling bij jonge mensen.’’

De eindstand van de eerste klasse B:

Tonegido 22 wedstrijden gespeeld, 30 punten

UVS 22-28

SVW 22-27

Unitas 22-25

‘s Gravendeel 22-24

RVC 22-24

Zwijndrecht 22-22

Rijswijk 22-22

Voorburg 22-21

EBOH 22-15

HMSH 22-14

Neptunus 22-12

Tonegido won 13 van de 22 gespeelde wedstrijden, speelde 4x gelijk en verloor vijf potten. Doelcijfers: 41 – 18. Doelpuntenmakers: R. Brunings 9, J. Timmer 7, J. Lopez Cruz 7, F. Dobbe 4, H. de Haas 4, M. T.T. Lim 4, G. Schultz 3, J. Corver 2, J. Koole 1, P. van Ruijven 1, P. Schultz 1.

(Archief Frank Dobbe)

Delen ?

Gerelateerde items