Nieuws
Harry de Haas

Op de site van de Haagse voetbalhistorie staat een vraag/antwoord met Harry de Haas (geheel links op de foto). Hierbij de weergave:

= Bij welke club(s) gevoetbald?

WVS (jeugd), ODB (jeugd en senioren), ADO (jeugd en senioren), LenS (jeugd), Tonegido, Neptunus, VUC, Noordzee (zaal).

= Wat was je favoriete positie in het veld?

Rechtsbuiten en achter de spitsen.

= Wat was je voor een voetballer?

Ik was een voetballer die het heel veel van zijn snelheid moest hebben. Techniek had ik niet echt, maar ik won de bal vaak met de kluts, vandaar dat ze mij ook wel ‘koning kluts’ noemde. Mijn sterke punten waren het geven van assists en het maken van goals.


= Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?

Ik heb vele hoogtepunten beleefd met verschillende clubs. Het winnen van KNVB Beker, de Haagse Courant Cup, vele malen het winnen van de Harry de Hartogbeker in de voorbereiding bij Laakkwartier, wat ik persoonlijk altijd een erg leuk toernooi vond. Maar het échte hoogtepunt voor mij is toch wel het kampioenschap met TONEGIDO van de zondag hoofdklasse A en daarna voetballen voor het algehele zondag kampioenschap tegen Meerssen en STEVO.


= Dieptepunt?

Voor mij is het ophouden met bestaan van TONEGIDO echt een dieptepunt. Dat was echt mijn cluppie en ik had bij TONEGIDO graag in de lagere elftallen willen afbouwen.

= Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?

Dat is de naam van Wim Thoms van TONEGIDO. Ik heb veel te danken aan deze man. Wim had een bandenzaak bij ons in de straat en vroeg mij, op mijn 17e , om bij TONEGIDO te komen voetballen. Hij heeft mij toen weggehaald bij ODB en dat besluit heeft mij gevormd tot wat ik nu ben. En niet te vergeten mijn ouders , die mij altijd hebben gesteund tijdens de wedstrijden.

= Wie was jouw beste trainer?

Alle trainers waarmee ik heb gewerkt hadden zo hun eigen specialiteiten en nukken. Ik heb van iedere trainer wel wat opgestoken zoals van Wim van Laar, Wim Schaap, Jan Hoos, Martin Jol, Melbi Raboen en het duo Joop Mustard & Rob Jacobs bij Neptunus.


= Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?

De vrienden en bekenden die ik over heb gehouden komen voor 80% uit de voetbalwereld. Ik wil er wel 1 speciaal uithalen en dat is Ed Stok, die heb ik bij VUC leren kennen toen ik lager ging voetballen. Ed was toentertijd de scheidsrechter en ik ga nu nog steeds veel en vaak met hem om, waardoor Ed echt mijn maatje is.

= Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?

Ik heb tegen heel veel goede tegenstanders gespeeld, maar over één (Adri van Tiggelen) kan ik wel wat vertellen. Wij speelde voor de Amstel Cup tegen Dordrecht’90, waar Adri van Tiggelen aan het afbouwen was. Ik speelde hem twee keer door zijn stokken, wat hem blijkbaar niet goed zinde, want ik kreeg daarna een waanzinnige doodschop van hem. Ik zei toen tegen hem:” Wat heb jij nou bereikt, dat je bij Dordrecht’90 speelt ?”, waarop hij mij heel verbaasd aankeek. In de rust hebben ze mij toen verteld dat hij Adri van Tiggelen was (de spijker) die met het Nederland Elftal in 1988 Europees Kampioen was geworden, als basisspeler. Soms word ik nog over dat moment aangesproken.

= Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?

Dat is het rood-groene tenue van ADO (amateurs) en het shirt van TONEGIDO (Juventus stijl).


= Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?

Dat was de kantine van TONEGIDO waar elke zondag LIVE muziek was en wij donderdag zelf het licht wel uitdeden. Ik heb daar hele mooie herinneringen aan.

= Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?

Nee niet echt meer sinds ik artrose in mijn enkel heb. Daarbij heb ik het ook te druk met mijn onderhoudsbedrijf en mijn café De Babbelaer. De laatste jaren dat ik nog voetbalde vond ik het steeds minder leuk worden in het veld en de kantines. Wat ik wel mis is de kleedkamer humor!

= De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?

Ik heb met zoveel goede spelers samengespeeld dat ik ben gekomen tot 3 keepers, 11 spelers en 5 wissels, maar daarmee kan je dan ook wel voor de dag komen.
Keepers: 1. Lemmy Stevens, 2. Jos van Rhijn, 3. Jan Flokstra (Neptunus).

Spelers: Robin Knoester, Paul van Melzen, Joost Timmer, Eduard van der Star, Kees Thies, Melvin Tjin Tjoen Lim, Gilbert Taument, Mark Moen, Gerdard Schulz, Wim Borderwijk, Carlos Roeleveld.

Reserves: Richard Colpa,Arie van der Padt, Rewien Malaha, Dave Zaal ( Neptunus), Ferry Seton ( Neptunus).

= Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?

Nee dat niet echt, maar ik was vroeger echt 24/7 met voetbal bezig als speler en als jeugdtrainer, hierdoor heb ik zoveel mooie tijden en mooie dingen meegemaakt die ik echt voor geen goud had willen missen.

Harry middelste rij staand, tweede van rechts (selectie seizoen 1991-1992)

Delen ?

Gerelateerde items