Nieuws
30 jaar geleden: Tonegido (Hoofd)klasse! (4)

Na het behalen van het kampioenschap in de eerste klasse B en dus de promotie naar de hoofdklasse nam trainer Jan Hoos gedwongen afscheid van Tonegido. Dit ondanks de titel in de eerste klasse waaraan promotie vanuit de tweede klasse aan vooraf ging. Ook onder zijn leiding.

Jan Hoos hoorde al in januari dat Tonegido niet verder met hem wilde in het seizoen 1992-1993. ,,Natuurlijk doet zo’n afscheid een tikje pijn. Niet in de laatste plaats omdat ik een uitstekende menselijke band met de groep onderhield. Het bestuur en ik zijn in feite nooit goed met elkaar in gesprek geraakt. Zij hadden toch andere gedachten over de invulling van de sportieve toekomst van Tonegido. Hoe dan ook, bij VELO staat me weer een nieuwe uitdaging te wachten. Mijn werk hier zit erop’’, verklaarde de coach tegenover journalist Ralph Julsing.

Hoos werd opgevolgd door de bij RVC op non-actief gestelde John Karelse. Ook elftalleider Ton Philipsen stopte er na acht jaar mee. Zijn opvolger: Peter Grötzinger.

Tonegido bereikte het kampioenschap met name door een ijzersterke tweede competitiehelft waarin nog maar drie punten werden verspeeld. Bij de winterstop stond de teller nog ‘maar’ op elf punten uit elf wedstrijden.

Jan Hoos tegen journalist Lars Omloo: ,,In het tweede lopen misschien wel een paar betere spelers maar die passen niet in mijn plaatje. Ik heb nu een perfecte mix tussen waterdragers en creativiteit. Werkers als Van Melzen, Koole, Corver en De Konink laten technische spelers als Timmer, Schultz, Lopez Cruz en Lim optimaal renderen. Iedereen kent zijn taken en geen speler kan zich vedette-neigingen veroorloven. Zo lang je maar consequent bent dwing je hiermee als trainer respect af.’’

Na de promotie liet penningmeester Leo Hoogerdijk wel een waarschuwing horen. Men ging immers financieel aantrekkelijke derby’s mislopen. Hoogerdijk: ,,We hopen vurig dat Wilhelmus in de hoofdklasse blijft. Dan zijn we in elk geval verzekerd van twee aantrekkelijke duels.’’

Voorzitter Chris Kragt bleek minder pessimistisch. Die liet door de krant optekenen dat het budget verruimd werd mede door een nieuwe hoofdsponsor.

(Archief Frank Dobbe)

Delen ?

Gerelateerde items