Nieuws
30 jaar geleden: Tonegido (Hoofd)klasse! (7)

Het fundament voor het kampioenschap in de eerste klasse B en de promotie naar de hoofdklasse legde Tonegido op 19 april 1992 door de uitwedstrijd tegen de grootste concurrent, het Leidse UVS, met 1-2 te winnen. Het beslissende doelpunt maakte Frank Dobbe vijf minuten voor tijd.

‘Kippenvel voor Tonegido’ers’ schreef Bart Bakker in zijn wedstrijdverslag. Er was sprake geweest van ‘Italiaanse toestanden’ in Leiden waar 1000 meegereisde Tonegido-supporters in polonaise over het veld trokken en matchwinnaar Dobbe een ereronde liep rond het hele veld.

Trainer Jan Hoos: ,,Het is schitterend om in het hol van de leeuw van je naaste concurrent te winnen. Mijn tactiek om met drie spitsen en zonder libero te spelen is beloond.’’ Volgens aanvoerder Joost Timmer speelde Tonegido nerveus. De ploeg kwam dan ook al snel met 1-0 achter. ,,Vanaf die 1-0 gingen we meteen een stuk vrijer spelen. Tonegido controleerde eigenlijk deze topper. Achterin werden nagenoeg geen kansen weggegeven en combinerend bleven we op de been.’’

,,Ik wilde UVS verrassen en bracht Pierre Schultz en Melvin Tjin Tjoen Lim er in voor Edwin de Konink en Rainer Brunings. Prompt viel de 1-2 van Frank Dobbe die de bal kreeg na een voorzet van Melvin en nadat Pierre de bal half raakte. Een mooie ontknoping van een open partij met een fantastisch decor met veel mensen’’, aldus Hoos.

‘De Koning is dood, leve Tonegido’ schreef Erik Winkster. Met ‘de koning’ doelde hij op Wilhelmus dat volgens de journalist uit de hoofdklasse ging degraderen. ‘Tonegido kan titel nauwelijks ontgaan’ luidde het oordeel van Gert-Jan Onvlee in zijn wedstrijdverslag. Jan Hoos: ,,Ja dit is een heel leuke manier om afscheid te nemen van een club. En, hoe gek dat ook klinkt, ik had het ook wel verwacht. In het elftal heerst de drang om mij dit kampioenschap als afscheidsgeschenk te geven. De jongens vertelden mij voor deze wedstrijd nog dat ik mij geen zorgen hoefde te maken.’’

In het Leids Dagblad schreef Rob van der Zanden ‘Als het erom gaat is UVS niet thuis’. De Leidse ploeg kon slechts zelden een vuist maken, stelt de journalist. Daar kwam ook nog pech toen Peter Gallert bij een 1-0 stand voor UVS de bal in eigen doel werkte. Die tegenslag droeg UVS de rest van de wedstrijd met zich mee. Zelden waren er goed combinaties te zien.

Tonegido was volgens de Leidse reporter agressief maar niet bijster balvaardig. De Voorburgers vormden geen echte bedreiging, schrijft hij. ‘Iedereen stuurde aan op een puntendeling’. Tot vijf minuten voor tijd. ‘Een klutsbal los in het strafschopgebied. Eén van de minst talentrijke Voorburgers, Frank Dobbe, zette als laatste zijn voet tegen de bal. Het stond opeens 1-2’.

De opstelling van Tonegido: Van der Laan; Van Melzen, G. Schultz, Koole, Corver; Dobbe, Lopez Cruz, De Konink; De Haas, Brunings, Timmer. Invallers: Tjin Tjoen Lim (voor De Konink) en P. Schultz (voor Brunings). Toeschouwersaantal: tussen 1200 en 2500, afhankelijk de de krant die een getal meldt.

(archief Frank Dobbe)

Delen ?

Gerelateerde items