Nieuws
Seizoen 1988 – 1989 in vogelvlucht

Tonegido speelt in de tweede klasse. Jan Hoos is de nieuwe trainer. René de Haas en Frits de Bruijn zijn beide vertrokken naar SV Voorburg. Nieuw in de selectie zijn: Rob van der Tas (RKAVV), Frank Dobbe (RKAVV), Henk van Dorp (VUC) en Rob van der Ark (JAC).

Het hele keurkorps ziet er zo uit: Peter Aniba, Rob van der Ark, Leo Bentvelzen jr., Ton van der Berg, Reinier Brunings, Jeroen Corver, Frank Dobbe, Peter de Haan, Maarten Hijdra, Hans van Dorp, Ferry Jansen, Hans van Kempen, Ben Kleij, John Koole, Robert John Kruisland, Peter van der Laan, Marcus Latten, Luuk de Leede, Jack van Lochem, Cok van der Meer, Dave Meyburg, Cees Rehling, Patrick van Ruyven, Wilco van der Sloot, Rob van der Tas, Joost Timmer, Harry Werkman.

Een paar dagen voor de start van de competitie laat trainer Jan Hoos in de krant optekenen te hopen op een goede middenpositie. De start van de competitie zal daarom heel belangrijk zijn, meent hij. ‘Daarin zal de basis voor een mogelijk succesvol seizoen gelegd moeten worden’. Tonegido zal het volgens de oefenmeester van het collectief moeten hebben, het voor elkaar willen werken en een goede sfeer.

Jan Hoos roemt de faciliteiten aan de Rodelaan, een trainingsveld van wedstrijdafmetingen met licht, een sporthal waarin bij afkeuringen getraind kan worden en een gezellige accommodatie. ‘Tonegido is een echte vereniging’, aldus Hoos.

Bij de eerste competitiewedstrijd, thuis tegen VELO, komen 500 man kijken. De opstelling van Tonegido: Van der Laan; Van der Ark, Koole, Dobbe, De Leede; Van der Tas, Van Dorp, Timmer, Bentvelzen; Latten, Van Ruyven (Van Lochem). Uitslag 2-2.

Dat duel moet overigens op het veld van buurman Devjo worden gespeeld omdat de gemeente besloten heeft het hoofdveld van Tonegido te renoveren. Er kan pas op 9 oktober voor het eerst op gespeeld worden.

Twee weken later wint Tonegido bij VUC met 1-5 dankzij drie goals van Jack van Lochem en twee van Robert John Kruisland. Na negen wedstrijden staat Tonegido eerst in de rangschikking. Op zondag 11 december de derby van Voorburg: SV Voorburg – Tonegido. Het wordt 2-1 voor de SV (getraind door Toon Brakus) waarbij twee spelers van de SV uit het veld worden gestuurd: Edwin Hazebroek en Frits de Bruin.

Op 28 december 1988 stelt Tonegido-voorzitter Wim Meijer dat 1988 in sportief opzicht een bijzonder goed jaar is geweest. Hij is uiterst content over de prestaties van het eerste en tweede terwijl het derde een subtopper is geworden in de reserve 4e klasse. De financiële positie van de vereniging is door alle successen ook verbeterd.

Op 26 februari 1989 voelt Tonegido zich bestolen als de scheidsrechter een wereldgoal van Joost Timmer (een vrije trap de winkelhaak in) afkeurt vanwege duwen. Hij is de enige die zulks heeft geconstateerd. Het blijft zo 1-1 in het thuisduel tegen Lugdunum. Na 17 duels staat Tonegido eerste in de ranglijst, voor SFC, Rijswijk, Voorburg en Lugdunum.

Op 27 maart, Tweede Paasdag, het thuisduel tegen SV Voorburg. Voor zo’n 1000 mensen wordt het 1-3. Volgens Jan Hoos zijn de bezoekers goedkoop aan hun goals gekomen. ‘Ik heb geen uitgespeelde aanval gezien’. Een week later gaat Tonegido met 5-1 ten onder bij het Haagse Quick. Men zakt naar de middenmoot. Dankzij een kleine eindsprint eindigen de Voorburgers op de vierde plek, met 30 punten. SV Voorburg grijpt de titel.

In de transferperiode trekt Tonegido Frank Vader (RKAVV), Eduard van der Star (Feijenoord 2) en Melvin Tjing Tjoen Lim (Xerxes) aan. Er vertrekt niemand.

(Archief Frank Dobbe)

Delen ?

Gerelateerde items