Nieuws
Seizoen 1990 – 1991 in vogelvlucht

Tonegido is de kersverse eersteklasser. Op de eerste training is er echter al meteen malheur: Melvin Tjin Tjoen Lim klapt op tweede doelman Paul van Lith. De goalie breekt daarbij zijn been.

Volgens spits Frank Vader gaat Tonegido geen wedstrijd in de voorbereiding verliezen. Hij stelt: ‘We hebben een sterke ploeg. Vooral verheug ik mij op de derby’s tegen SV Voorburg. Het lijkt mij heerlijk om Karel Bouwens door zijn stokken te spelen’.

Trainer Jan Hoos zegt dat het de bedoeling is zich in de eerste klasse te handhaven. Dat wordt volgens hem moeilijk genoeg. ‘Natuurlijk ken je de meeste ploegen wel, maar het is toch even afwachten. Van de andere kant willen we zeker niet kleurloos in de eerste klasse aanwezig zijn. Maar je moet het reëel bekijken. Tonegido is 56 jaar lang een modale vierdeklasser geweest dat rustig naar de positie die het nu bereikt heeft, heeft toegewerkt. We willen uiteraard niets liever dan het hoogste bereiken maar dan moet dat maar langs de geleidelijke weg. En dat bewijzen we eigenlijk al door de rust die er rond de selectie hangt. Slechts een enkele versterking en verder met de jongens van vorig seizoen’.

De eerste competitiewedstrijd op 2 september 1990 word meteen gewonnen: 0-2 bij Verburgh. De opstelling: Van der Laan; Jansen, Van der Tas, Koole, Van Dorp; Timmer, Dobbe, Lopez Cruz; Tjin Tjoen Lim, Vader, Van der Star. Een week later wordt Unitas in Voorburg met 3-1 geklopt. ‘Tonegido presteert ijzersterk’ is een krantenkop. ‘Tonegido nu al koploper’ luidt een andere.

Jan Hoos: ‘Als debutant zijn we inderdaad goed gestart. Het is vanzelfsprekend nog te voorbarig om daar nu al conclusies uit te trekken. Maar als je als debutant vertrekt en in de beginfase gelijk punten pakt komt dat natuurlijk het zelfvertrouwen ten goede. De doelstelling vooraf was om op de ranglijst in het linkerrijtje te komen en te blijven. Het niveau is hoger. Vorig seizoen ondervonden we in de tweede klasse minder weerstand. Wanneer het eerste goed blijft draaien heb ik goede hoop dat we de eerste periodetitel kunnen pakken. Verder hebben we volop mogelijkheden om in de eerste klasse van ons te doen spreken’.

Op zondag 30 september is er de eerste nederlaag: 1-2 op eigen veld tegen SVW. Op 21 oktober wordt thuis met 1-0 van HMSH gewonnen. Voorzitter Chris Kragt: ‘We hebben een goed elftal. Een periodetitel of misschien wel een kampioenschap moet je niet uitsluiten’. Na acht wedstrijden staat Tonegido derde. Met de derby uit tegen SV Voorburg als volgende ‘klus’.

Voor 1200 toeschouwers wordt SV Voorburg – Tonegido 2-1 na een 0-1 ruststand. Karel Bouwens (SV Voorburg) en Frank Vader worden uit het veld gestuurd. Daarnaast krijgen van elk team drie spelers geel.

Journalist Joost Karhof stelt dat met geen pen te beschrijven is wat er tijdens en rondom de wedstrijd gebeurde. Verbaal en fysiek geweld hadden de overhand. De scheidsrechter werd na afloop belaagd door de Tonegido-aanhang en er werd gesproken over omkoping. Dat betrof de behandeling van doelman Peter van der Laan in de dagen voor het duel door fysiotherapeut Mike Soyer. Deze laatste zou geld (500 gulden) zijn geboden om ervoor te zorgen dat de Tonegido-doelman niet wedstrijdfit werd. Jan Hoos bevestigde het verhaal, Soyer (zelf spelend voor Wilhelmus) ontkende in alle toonaarden. Net als de vermeende geldgever aangeduid als ‘donateur Otto’.

Op zondag 27 januari 1991 gaat Tonegido op bezoek bij RVC, getraind door John Karelse. Het wordt 3-0 voor de thuisploeg met twee goals van Arie van der Padt. Zowel Karelse als Van der Padt komen later naar de Rodelaan. Bij het duel is overigens een scout van RBC b.v.o.. Die komt voor Joost Timmer en Eduard van der Star. Joost is trouwens ook door Excelsior b.v.o. benaderd voor het spelen van een oefenduel.

Tonegido wint de Sportprijs 1990 van de gemeente Voorburg.

Na zeventien duels staat Tonegido vijfde op de ranglijst, acht punten achter koploper Alphense Boys. Na negentien competitiewedstrijden is Tonegido ‘definitief veilig’ door een 1-0 zege op Nieuwenhoorn. 5 mei dan, Tonegido – SV Voorburg. In een sportieve wedstrijd wordt het 4-2 voor de thuisploeg door goals van Melvin Tjin Tjoen Lim (2x), Frank Dobbe en Rob van der Tas. John Koole speelde zijn 400ste wedstrijd voor Tonegido. Kort daarop wordt duidelijk dat Joost Timmer niet naar Excelsior gaat. Het hem voorgelegde contract vindt hij ‘te mager’.

Na 22 wedstrijden is Alphense Boys met 35 punten kampioen in de eerste klasse. Tonegido eindigt als zesde op twaalf punten afstand. In de laatste wedstrijd wordt er uit bij Alphense Boys met 4-2 verloren. Het was tevens de laatste wedstrijd voor Henk van Dorp. Hij stopt.

Na het seizoen trekt Tonegido Frits de Bruin (SV Voorburg), Paul van Melzen (SV Voorburg), Gerard Schultz (SV Voorburg) en Harry de Haas (ODB) aan. Ferry Jansen vertrekt naar VUC, Rob van der Tas, Frank Vader en Eduard van der Star gaan alle drie naar RKAVV, sinds 1 juni samen met SEV bespeler van het gloednieuwe sportpark Kastelenring in Leidschendam. Het sportpark zal op 7 september officieel geopend worden met een wedstrijd tussen Oud-Oranje en Oud-Bayern München.

(Archief Frank Dobbe)

Delen ?

Gerelateerde items