Nieuws
Seizoen 1984-1985 in vogelvlucht

Tonegido wint voorafgaand aan het seizoen het eerste Heuveltoernooi van RKAVV door hen in de finale met 0-3 te kloppen. Nieuwe doelman is Paul Bentveld.

Selectie: Paul Van Bentveld, Frits de Bruin, Hans Van Kempen, Jan De Jong jr., John Koole, Luuk De Leede, Dick de Bruin, Ray Kolff, Cees De Jong, Paul Van Oosten, Ton Bekkering, Jack Van Lochem, Ton van der Berg, Kees Jan Klein, René de Haas, Gerrit Schotte, Jan Kolleman, Peter Vogelenzang.

Bekerduel op 21 oktober 1984: Tonegido – Fc Den Haag 2 2-1. Trainer bij Den Haag is Piet de Zoete. De zege komt er door enthousiasme en werklust.

Bij iedere competitiewedstrijd komt Tonegido goed uit de startblokken. Op 9 december wordt VCS voor 1000 toeschouwers verslagen (2-0). Tonegido is koploper. VCS-trainer André Wetzel stelt dat inzicht en slimheid de doorslag gaven. Volgens Wetzel speelden de twee beste ploegen uit de derde klasse tegen elkaar. ‘Het kampioenschap zal dan ook naar mijn smaak bij een van ons belanden. Dat is zeker’. Het doelsaldo van Tonegido is nu 21-7. ‘Tonegido voetbalde met het hoofd. Wij met onze benen’, luidt een conclusie. Een krant kopt ‘Paul van Bentveld held van Tonegido’.

Maart 1985: VCS krijgt alle lof in de media voor het leuke voetbal. Tonegido, dat eerste staat, krijgt veel minder aandacht. Tonegido wint van VVSB en heeft 5 punten voorsprong. Vijf wedstrijden voor het einde neemt de druk toe. Elke tegenstander extra gemotiveerd. 12 mei 1985; nog een punt nodig. Bij het winnen van de titel is het bij Tonegido vanaf 19.00 uur open huis.

19 mei 1985 Lisse – Tonegido 1-2. Tonegido speelt 3-1-3-3. Tonegido gaat naar de 2e klasse. Rust 0-1 door Ton Bekkering, 0-2 Ton van der Berg. Achterin debuteert nieuwe speler: Cees Rehling, een politieman die naar Voorburg is verhuisd. Jan de Jong voorspelt dat de ploeg ook in de 2e klasse het goed zal doen, en dat de selectie bij elkaar blijft.

De scheidsrechter in Lisse was erbarmelijk slecht. Hij floot na rust 5x een Tonegido-speler wegens buitenspel terug, terwijl die van eigen helft kwam. Tonegido speelde nerveus. Tonegido had recht op de titel: na promotie uit de 4e klasse in 1979 speelde Tonegido steeds in de top van de 3e klasse. Dit seizoen werd maar 1x verloren (van VCS), vijf maal gelijk gespeeld en 16x winnen. Doelsaldo 52-13. ‘Tonegido schrijft historie’, meent een krant. Na de 0-2 holde Jan de Jong het veld in met opgeheven handen en klappend boven het hoofd. ‘Hier wordt historie geschreven’, aldus Jan de Jong. ‘Voor het eerst in het 61- jarige bestaan gaat Tonegido in de tweede klasse spelen. Dat is toch geweldig’.

(archief John Koole)

Delen ?

Gerelateerde items