Nieuws
Seizoen 1989-1990 in vogelvlucht (2)

De selectie: Peter van der Laan, Luuk de Leede, Hans van Kempen, John Koole, Robert Jan Kruisland, Frank Dobbe, Henk van Dorp, Joost Timmer, Rob van der Tas, Frank Vader, Eduard van der Star, Melvin Tin Tjoem Lim, Ben Kleij, Marcus Latten, Ferry Jansen, De Konink, Edgar Mossel, Wilco van der Sloot,

8 oktober 1989 VUC – Tonegido 1-2. In de goal bij VUC Peter Grötzinger. En verdediger bij de Haagse ploeg is Gilbert Taument.

22 oktober: Ben Kleij valt in bij het eerste nadat hij eerder die dag al in het tweede en derde speelde.

Nieuwjaarsdag: Tonegido 1 tegen oud-Tonegido

28 januari 1990. Trainer Spartaan’20 noemt Tonegido de beste ploeg in de competitie. Een evenwichtig elftal, met bewegende snelle spitsen, veel positiewisselingen.

Tonegido kent een brede selectie. Niemand is zeker van een plek. De opstelling bepaalt Jan Hoos wekelijks.

Stand per 4 februari: Tonegido 3e met 16 punten uit 13 duels, drie punten achter koploper VELO dat een duel meer heeft afgewerkt

Op 18 februari wint Tonegido uit bij VELO met 0-2, goed voor de periodetitel en nacompetitie voor promotie. Tevens worden de Voorburgers eerste in de stand.

11 maart 1990. Uit wordt met 0-3 van Rijswijk gewonnen. Met John Koole die een weekeinde eerder nog met gips en krukken langs de lijn stond. De diagnose in het ziekenhuis was fout. Na behandeling door een masseur blijkt er weinig aan de hand. Tonegido speelde met 3 mans achterhoede. Frank Vader scoort 2x en staat op 12 goals.

8 april wordt gewonnen van Roodenburg. Nog 3 wedstrijden te gaan. Jan Hoos: ‘We gaan met veel zelfvertrouwen de finale van de competitie in. Ik heb trouwens het hele seizoen al gezegd dat we een van de grote kanshebbers zouden worden. Ondanks dat Tonegido op alle plekken van de ranglijst heeft gestaan denk ik dat we de druk aan kunnen om de bovenste plaats vast te houden’.

29 april. Tonegido is een geoliede machine, een eenheid met een mix aan voetbalkwaliteit en mentale kracht. Jan Hoos: ‘Het groepsbelang staat bij ons altijd op de eerste plaats, dan pas komt het persoonlijke belang om de hoek kijken’.

6 mei: door 1-1 gelijkspel uit bij Blauw Zwart kampioen van de 2e klasse. Er waren 300 fans aanwezig in Wassenaar. Frank Vader trad op als dirigent van het feest. Jan Hoos wordt door de spelers onder de douche gezet. Jan Hoos: ‘Deze spelersgroep is sterk genoeg om in de eerste klasse een vooraanstaande rol te spelen. Wellicht dat een goede voetballer de zaak nog beter in evenwicht kan brengen. Wel zullen er organisatorisch een paar dingen verbeterd moeten worden. Maar de basis is met deze selectie, een 2e elftal in de reserve eerste klasse en aanstormende talent vanuit de jeugd, gelegd’.

Voorzitter Wim Meijer: ‘Een mooier afscheid had ik me niet kunnen wensen. Dit is ronduit fantastisch’. Onder Meijers bewind ging Tonegido van de 4e naar de eerste klasse. Chris Kragt volgt hem als voorzitter op. Die is sinds 1974 lid van de club en loopt al mee in het bestuur. Voor Jan Hoos is de titel de kroon op 15 jaar trainerschap. Hij noemt het kampioenschap wel slecht voor zijn hart.

Dordrecht’90 wil Frank Vader binnen halen. Een transfer ketst af.

(archief John Koole)

Frank Vader

Eduard van der Star

Delen ?

Gerelateerde items