Nieuws
Seizoen 1993-1994 in vogelvlucht

Trainer John Karelse, Peter de Haan assistent, leider Peter Grötzinger, Hams van Leeuwen (medische verzorging).

Selectie: Leo Bentvelzen, Frits de Bruin, Jeroen Corver, T. Drunen, Aad Eerhard, Joop de Haas, Harry de Haas, Rene de Haas, Danny van de Ham, Martin Hijdra, Danny Hannique, Marco Knijff, Robin Knoester, Edwin/Edward de Konink, Bram Kruis, Robert Jan Kruisland, Erwin Lemmers, Rachid Louchahi, Paul van Melzen, Edgar Mossel, B. Mantel, Dave Meijburg, Arie van der Padt, Richard Perrenet, Timo Redeker, Patrick Rüter, Gerard Schultz, Eduard van der Star, Lemmy Stevens, Ruud Stoppelenburg, Joost Timmer, Marcel Tolsma, Ron Vanhauten, Marco Vis.

Vertrokken: Melvin Tjin Tjoem Lim naar SVV, Rein Brunings naar Wilhelmus, Patrick van Ruyven naar Vredenburgh, Marcus Latten naar Wilhelmus, Romeo Bonaparte naar SV’35, Jack de Haan naar Sparta, Rick Tjin Asjoe naar Wilhelmus.

Nieuwkomers: Danny Hannique (GroenWit’58), Rachid Louchahi (RVC), Joop de Haas (ODB), B. Mantel (Postalia), Richard Perrenet (Randstad Sport), Erwin Lemmers (TEDO), Ruud Stoppelenburg (Voorburg), Robin Knoester (DHC), Marcel Tolsma (UVS), Arie van der Padt (Velsen Noord), Patrick Rüter (Excelsior).

De gemiddelde leeftijd van de selectie is 23 jaar. Volgens trainer Karelse was Tonegido vorig seizoen te wisselvallig. Hij wil nu proberen meer evenwicht te bereiken. John Koole wordt de nieuwe assistent trainer bij Tonegido 1. Karelse stelt ook een doel: bij de eerste vijf eindigen. In een interview geeft hij aan dat Tonegido gaat spelen met een ‘open’ linkerzone waar dan snelle spelers ‘induiken’. Op die manier wil hij tegenstanders gaan verrassen.

Het binnenhalen van Robin Knoester baart opzien. Drie dagen voor sluiting van de overschrijvingstermijn beslist hij, na 15 jaar DHC. Robin wilde naar eigen zeggen terug naar hoofdklasse. Hij kon ook naar Dordrecht’90 maar daar kwam nieuwe trainer (Nico van Zoggelen in plaats van Han Berger), en Robin kreeg daardoor weinig vertrouwen in het krijgen van speeltijd.

Tonegido start in de beker met een 1-5 overwinning bij BVV in Den Bosch. In de 2e ronde moet men aantreden tegen de profs van Fc Den Bosch.

De eerste competitiewedstrijd levert een 5-2 overwinning op tegen Aalsmeer.

Voorafgaand aan het bekerduel tegen Fc Den Bosch voorspelt Karelse winst. In het programmaboekje van de Fc staat dat Tonegido geen gemakkelijke tegenstander zal zijn gezien de koppositie die de Voorburgers in de hoofdklasse innemen. Er worden enkele beroemde Tonegido’ers genoemd: Koos van Elleswijk (keeper bij Holland Sport), Charles Corver (internationale scheidsrechter) en Kees Jansma (voetbalreporter). John Karelse wordt geciteerd met de tekst ‘We gaan zo aanvallend mogelijk spelen’. Als spelers van Tonegido worden de ex-profs Lemmy Stevens, Eduard van der Star en Marcel Tolsma opgesoms alsmede Arie van der Padt die al 6x scoorde in 5 wedstrijden.

Bij de wedstrijd in Den Bosch zijn 1034 toeschouwers waaronder zo’n 300 uit Voorburg. Er reden drie bussen vol fans naar Den Bosch. Tonegido is in de eerste helft veel beter dan de profs die bij vlagen van de mat worden gespeeld. De ruststand kon 1-3 zijn, maar enorme kansen worden niet benut. Den Bosch scoort wel bij een zeldzame uitval. In de 80ste en 89ste minuut scoren de profs nog twee maal. Eindstand 3-0.

In interviews laten Robin Knoester en Arie van der Padt van zich horen. Knoester verklaart dat hij met de punt naar achteren op middenveld speelt. Hij moet daar organiseren en corrigeren omdat Tonegido met veel mensen voor de bal speelt. Alle posities zijn volgens Robin goed bezet. Knoester voelt geen druk. Er is ook geen verwachtingspatroon waaraan voldaan moet worden. Dit omdat Tonegido nog nieuw is op dit niveau.

Arie van der Padt noemt Tonegido een rustige vereniging waarbij voetbal op de eerste plaats staat. Hij wil profvoetvaller worden. Arie was ooit op proef bij Ajax, maar hij was een maand te oud voor A-jeugdelftal. Een proeftraining bij Fc Den Haag leverde niets op. Er is wel belangstelling van HFC Haarlem.

Tonegido klopt USV Holland (kampioen van vorig seizoen, trainer Melbi Raboen) met 1-3. Na 6 wedstrijden zijn de Voorburgers ongeslagen koploper in de hoofdklasse.

Door 1-1 uit tegen ADO pakt Tonegido de eerste periodetitel. Er zijn 1200 toeschouwers.

Tonegido is winterkampioen met 16 punten uit tien wedstrijden.

Tonegido – RCH wordt 10-0 waarbij Arie van der Padt er 6 maakt. Het is op één na de hoogste uitslag in het amateurvoetbal op dit niveau. John Karelse: ‘Dit is een grandioze spelersgroep. Ik krijg een brok in mijn keel. Een Ongelofelijk uitslag. Negen goals waren uitgespeeld. Het was net Ajax’. De uitslag was volgens kenners niet eens geflatteerd. Volgens Karelse kan menig speler zo mee in het betaalde voetbal. Van der Padt traint ondertussen 1x per week mee bij ADO Den Haag, Sparta volgt hem wekelijks. Gerard Schultz (36) is begonnen met een 2e jeugd, inschuivend op het middenveld. Paul van Melzen sluit de boel achterin af.

Na 13 wedstrijden staat Tonegido nog steeds eerste. Karelse kondigt tot verbijstering van bestuur en spelers zijn vertrek na het seizoen aan. Volgens de coach zijn er bij Tonegido geen verdere groeimogelijkheden meer. Karelse stelt dat hij het maximale uit de groep heeft gehaald. Voorzitter Chris Kragt stelt dat er al in januari een principe-overeenkomst met Karelse was gesloten voor volgends seizoen, inclusief een salarisverhoging.

Tonegido denkt ondertussen aan het kampioenschap na zeges op de ‘kleintjes’ RCH en UVV.

De gemeenteraad van Voorburg besluit dat de omgeving van Damsigt groen moet blijven. Tonegido en Devjo kunnen blijven zitten waar ze zitten. B&W wilden bebouwing en uitplaatsing van de voetbalclubs naar de Westvlietweg.

Arie van der Padt laat weten na het seizoen te vertrekken. De nieuwe werkgever van Karelse is ook bekend: Wilhelmus.

Volgens Karelse is de aanvoer naar het eerste vanuit het 2e en 3e alsmede de jeugd bij Tonegido te beperkt. Daar is geen oplossing voor. Ook organisatorisch moeten zaken anders bij de club. Tonegido kan niet tippen aan complex van Wilhelmus. Tonegido krijgt het volgens de trainer moeilijk om aan te top te blijven. De vereniging draait op een te klein aantal mensen. Karelse wilde technisch coördinator maar die kwam er niet. Karelse beweert maar 12 tot 13 man te hebben voor het eerste.

1e nederlaag na 15 duels: uit tegen OSV 2-1. De wedstrijd werd in een zware storm gespeeld. Uittrappen van keepers kwamen als een boemerang terug.

Arie van der Padt tekent bij Sparta.

20ste wedstrijd Tonegido Holland 6-1. Jeroen Corver heeft wel een verklaring: Tonegido heeft een groot veld.

Tonegido gaat keihard onderuit bij Hollandia: 5-0. ADO komt op gelijke hoogte. Er zijn nog 4 wedstrijden te gaan. ADO-trainer Martin Jol noemt Tonegido een goede en linke ploeg, voorafgaand aan het onderlinge duel. Hij denkt echter dat Tonegido aan de druk zal bezwijken. Tonegido wint echter met 2-1. Dat gebeurt met Robin Knoester en Paul van Melzen die eigenlijk niet konden/mochten spelen. Joost Timmer en Harry de Haas raken tegen ADO geblesseerd en moeten vervangen worden. Tjuks Okoli (een Nigeriaanse asielzoeker) komt er in. Bij het duel zijn 2500 toeschouwers. De Rodelaan wordt door de politie afgesloten. Bezoekers parkeren bij Leisenhage en gaan te voet naar Tonegido. Tonegido heeft kramen rond het veld gezet waar bezoekers eten en drinken kunnen krijgen. Een verslaggever van Radio West zit direct langs de lijn. Na de 2-1 van Arie van der Padt holt hij het veld in om Arie te spreken. Dat interview gaat verder als de wedstrijd al is hervat.

Tegen DWV staat keeperstrainer Peter de Haan (41) in de goal. Lemmy Stevens is geschorst, Marco Knijff is op vakantie.

Na 26 wedstrijden is Tonegido kampioen met 38 punten, 3 meer dan ADO. De titel wordt gewonnen bij RCH in Heemstede. 150 fans zijn meegereisd. Op en rond het veld groot feest. Voorzitter Chris Kragt is bang voor terugval. Leider Grötzinger belooft de selectie bijeen te houden. Alleen Harry de Haas is nog een vraagteken.

De kampioenswedstrijd is het 53ste duel van het seizoen. Henk de Gier is speciaal ingehuurd om spelers fit te maken. Joop Bentvelzen: ‘Hier hebben we jarenlang keihard voor gewerkt. Een geweldig succes’. John Karelse: ‘We hebben met z’n allen geschiedenis geschreven’.

Na het seizoen volgen de overschrijvingen.

Vertrekken: Harry de Haas ADO, Arie van der Padt Sparta, Marco Vis HMSH, Danny Hannique ADO, Peter de Haan Wilhelmus.

Nieuwkomers: Raymond Rijntjes ADO, Patrick Lodder RVC, Frank Franken (trainer), Lionel Eersteling (Excelsior), Cammarata (Zwart Wit’28), Ballogun (Zwart Wit’28), Umro Jordan (België), Bajrakraraj (?), Ricky Burnett (Tonegido 2).

De meesten van de aangekondigde nieuwkomers komen echter helemaal niet naar de Rodelaan in Voorburg. Bij de start van het nieuwe seizoen staat Arthur Verhoeven in de spits bij het eerste, Frank Vader doet wedstrijdritme op in het tweede, Michel Schouten wordt vanuit het Amsterdamse aangetrokken (eerder VUC).

Tonegido gaat spelen om het kampioenschap van Nederland zondag amateurclubs tegen Stevo en Meerssen. De Tonegido-splers krijgen vooraf 5 dagen vrij. Uit bij Steve staat Tonegido binnen de kortste keren met 0-3 voor. De eindstand wordt echter 3-3. Thuis wordt voor 1000 toeschouwers met 0-4 van Meerssen verloren. Uit bij Meerssen volgt een 3-1 nederlaag. Tenslotte wordt thuis met 1-2 van Stevo verloren. Tonegido is helemaal opgebrand. In de strijd om amateurvoetballer van het jaar zondag amateurclubs wordt Eduard van der Star 10e.

Trainer Frank Franken blijkt geen succes. Na negen duels is hij weg. John Koole neemt zijn taken tijdelijk over. Melbi Raboen wordt de nieuwe oefenmeester. Peter Grötzinger laat in een interview vlak voor de jaarwisseling 1994-1995 weten dat Tonegido in de top 3 gaat meedraaien. Hij spreekt over ‘een wereldvereniging met eigen cultuur en ongekende mogelijkheden. We willen in de top van NL spelen. Wij kijken bewust of een nieuwe speler in de groep past. Een vaste groep krijgt het vertrouwen. Daar om heen bouwen we een elftal’. Over het vertrek van Karelse zegt hij: ‘Daar heb ik een totaal wrange nasmaak over. Ik had nooit verwacht dat Karelse weg zou gaan. Het is bij de uitreiking van de Voorburgse sportprijs begonnen met Wilhelmus. Dat was nooit gebeurd als ik er bij was geweest. Hij hoort nog steeds bij Tonegido. We willen hem volgend seizoen ook terug hebben’.

(archief John Koole)

Selectie seizoen 1994-1995 met trainer Frank Franken

Delen ?

Gerelateerde items