Nieuws
Tonegido-Nieuws

De redactie heeft uit een stapel Tonegido-Nieuws uit de tweede helft van 1985 in handen gekregen. Wat speelde er destijds in de vereniging?

7 augustus 1985: de start van het nieuwe voetbalseizoen. Het eerste zal voor het eerst in de tweede klasse acteren. ‘Tonegido zal waar moeten maken terecht 2e klasser te zijn geworden. De schitterende prestatie van vorig jaar vraagt een vervolg. Volgens velen beschikt Tonegido over het spelersmateriaal waarmee in die 2e klasse goed meegedraaid kan worden. Verwachtingen waaraan voldaan zal moeten worden’,

14 augustus 1985: nieuwe spelregel voor keepers: een bal die terug komt van een medespeler mag niet meer in de handen worden genomen

21 augustus 1985: het toernooi om de Jan Mulder Bokaal staat voor de deur; een toernooi voor veteranenelftallen. Tonegido wil starten met meisjesvoetbal in de F-klasse,

28 augustus 1985: het overlijdensbericht van Joop van Thuyl, oud-voorzitter, trekt de aandacht. Zijn aandeel in de komst van een nieuw clubgebouw en een sporthal wordt geroemd. Het aantal jeugdleden neemt voor het eerst sinds jaren weer toe,

4 september 1985: het eerste is men een ‘verdienstelijk’ gelijk spel tegen VIOS aan de competitie begonnen. Bij het eerste werd de mascotte ingevoerd. De primeur had Aron Kuiper uit de E1. De mascotte wordt uitgekozen door de selectiespelers zelf en trainer Jan de Jong,

11 september 1985: Tonegido-Nieuws opent met een manend artikel over de taal in wedstrijdverslagen. Zo werden de kleedhokken in het bijgebouw op Tonegido omschreven als ‘varkenshokken’ terwijl in een ander verslag werd uitgehaald naar de scheidsrechter van dienst. De redactie laat weten verslagen aan te zullen passen want het clubblad is het visitekaartje van de club. Wat de kleedhokken betreft; de redactie claimt dat die de vergelijking met vele andere clubs positief doorstaan,

18 september 1985: alle jeugdspelers krijgen formulieren mee met als doel volwassenen ertoe te bewegen mee te doen aan de 1,2,3 Lotto-Show,

23 september 1985: Menig veld was afgekeurd, zo staat er op de voorpagina. Westlandia – Tonegido ging wel door. De wedstrijd bewees volgens de schrijver dat Tonegido terecht in de 2e klasse speelt. Men was beter dan de thuisploeg, ook al eindigde het duel in 1-1. ‘Tonegido zit midden in een leerproces. Het spel is sneller, er zijn fysiek sterkere ploegen’. Bij de jeugd zijn er inmiddels in alle leeftijdsklassen twee teams,

2 oktober 1985: het eerste wint thuis met 2-0 van Den Hoorn. Na vier wedstrijden is er nog niet verloren…,

9 oktober 1985: het eerste wint uit van koploper LenS met 1-5. ‘Natuurlijk moeten we nu niet gelijk naast onze schoenen gaan lopen van grootsheid, maar eerlijk is eerlijk, Tonegido verdient de hoge klassering momenteel wel’. De Club van 100’ is opgericht. Op het parkeerterrein wordt dubbel geparkeerd en ook op de oprijlaan. Dat mag niet. Dus bij een volle parkeerplek moet de wagen aan de Rodelaan worden neergezet. Er zijn nog plekken vrij voor reclameborden langs het hoofdveld,

16 oktober 1985: de jeugd zet brommers op het middenpad. Dat mag niet. Ze moeten naast de fietsenrekken gestald te worden. Brommers die nog verkeerd neergezet worden ‘zullen zonder pardon worden verwijderd’,

23 oktober 1985: het eerste staat inmiddels op een tweede plek met 9 punten uit 6 duels. De ploeg is nog steeds ongeslagen,

30 oktober 1985: Een vooruitblik op de derby, komende zondag, waar in Voorburg en Leidschendam al druk over wordt gesproken: Tonegido – RKAVV,

6 november 1985: Een terugblik op de clash het RKAVV die Tonegido won. Met name het feit dat RKAVV na een rode kaart met tien man verder moest wordt besproken: voordeel of nadeel? De aanvallende impulsen van de Tonegido-verdedigers Luuk de Leede, Frits de Bruijn en Cees Rehling worden geroemd. Domme pech hield Tonegido van een treffer af. Pas 8 minuten voor tijd viel de goal in een duel dat 1500 bezoekers trok. Bij het Jeugd journaal (de jeugdpagina’s in Tonegido-Nieuws) CLEO’s voetbaltip: ‘Blaffende honden bijten niet en pratende voetballers scoren niet’,

13 november 1985: een melancholisch verhaal over ‘vroeger’ verteld vanuit het perspectief van iemand die aan de bar in het clubgebouw zit omdat door de vele regenval, de terreinen zijn afgekeurd,

27 november 1985: het eerste verliest een bekerduel van hoofdklasser DHC met 6-1. De Voorburgers speelden gedurende driekwart van de wedstrijd met tien man. Op 30 november doen Sint en Piet het clubgebouw aan,

4 december 1984: een voorrijm siert de eerste pagina van Tonegido-Nieuws. Met als slotzin: ‘en de redactie, het rijmen moe, wenst eenieder een prettig Sint Nicolaasfeest toe’. Bij het Jeugd journaal gaat het over de Engeland reis die er aan komt. Het eerste deel van de reissom dient voor 21 december betaald te zijn,

11 december 1985: het eerste is het ongeslagen record kwijt door een 3-2 nederlaag tegen Alphense Boys (na een 2-1 voorsprong). ‘Daar behoeft niet om getreurd te worden, we zitten nu eenmaal niet gelijk in de hoek waar de klappen vallen. Jammer was wel dat een deel van de Voorburgse supporters er blijkbaar wel zo over dacht. Misschien dat wij verliezen niet meer gewend zijn of dat de goede prestaties tot nu toe te veel verwachtingen hebben gewekt. Hoe het ook zij, komende zondag gaan we gewoon verder. Weer met beide benen op de grond’. Op 17 mei is er het Jan Havenaar toernooi (A1) met KFC Zwarte Leeuw (België), GVV (België), Newtown AFC (Wales), Fc Aberystwyth (Wales), Union Günnigfeld (Duitsland), Höntrop (Duitsland), VV Westerkwartier, VV Dongen, USV Holland, Docos,

18 december 1985: Op 1 januari is er een nieuwjaarsreceptie met een duel Tonegido 1 – Oud Tonegido. Het afsteken van vuurwerk op het complex is Ten Strengste Verboden. Het bestuur zal overtreders straffen! Zaterdagmorgen, acht uur. De radio meldt dat er geen voetbal is in district West 2. Alles is afgelast,

31 december 1985: Voorzitter Wim Meijer noemt het afgelopen jaar ‘zeer succesvol’. Hij memoreert het kampioenschap van het eerste. Hij noemt de komst van de sporthal ‘een schitterende uitbreiding van onze accommodatie’. Hij schrijft over de typische sfeer bij Tonegido, de onderlinge band die de club tot een speciale vereniging maakt. Blikkend op 1986 maakt Meijer gewag van het feit dat de seniorenelftallen goed draaien. De jeugd groeit weer. ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’, aldus de voorzitter. De jeugd moet ‘in deze voor velen harde en moeilijke tijd’ worden opgevangen. ‘Zij zijn het die Tonegido in 1986 en de komende jaren hetzelfde bestaansrecht dienen te geven als onze club nu heeft’.

(archief J. Jochemsen)

Delen ?

Gerelateerde items