Nieuws
Seizoen 2001 – 2002 in vogelvlucht

In de Presentatiegids bestempelt trainer Wim van Laar het voorafgaande seizoen ‘slopend’. Het resulteerde in een zevende plek. Oorzaak is volgens Wim het vroeg in het seizoen meespelen in de Amstelcup. Dat kostte kracht, blessures en onnodige kaarten. Drie punten uit de eerste acht competitieduels vertellen het verhaal. Voor het nu startende seizoen mikt de coach op een plek onder de eerste vijf.

De eerste wedstrijd wordt uit bij SVV/SMC met 2-3 gewonnen, onder meer door twee goals van de teruggekeerde Arie van der Padt. Een week later wordt in Voorburg het Amsterdamse AFC met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd. Opstelling Tonegido: Lemmy Stevens; Michael Scholten, Gilbert Taument, Joost Timmer, Edgar Mossel (Haico Herbert); Mario Mansveld, Rewin Malaha, Eelco Tigchelaar, Mark Moen; Arie van der Padt, Dick Boereboom (Harry de Haas).

De weken erna gaat het minder. Thuis wordt met 2-3 van SO Soest verloren. Tegen AFC’34 wordt het 0-0. Dit zonder John Dusbaba. Die is teruggekeerd naar ODB. In Breda wordt het 2-2 tegen Baronie. De coach van die ploeg beticht Tonegido van antivoetbal gezien alle ‘aanslagen’ op Bredase benen.

Medio oktober de confrontatie Tonegido – FC Kranenburg, de derby waar de hele regio al weken naar uitkijkt. FC Kranenburg is debutant maar staat wel meteen aan kop in de hoofdklasse A. De FC heeft de laatste jaren alles gewonnen wat er maar te winnen is. Verliezen is men verleerd. In Voorburg presteert de ploeg het om geen warming up te doen doch een kwartier voor de start van het duel, het veld op te stappen.

Het wordt in Voorburg 3-1 voor Tonegido door goals van Mark Moen (2) en Brian Moen. En dat voor 2500 toeschouwers. FC Kranenburg-trainer John Grünholz miste stijd, beleving en scherpte bij zijn ploeg. Het duel werd ontsierd door 66 overtredingen, vijf gele kaarten en veel onderlinge irritatie. Haico Herbert was drie maal het slachtoffer: een kopstoot, een elleboog en een stomp in zijn maag.

De opstellingen. Tonegido: Stevens; Scholten, Taument, Timmer, Tigchelaar (Mansveld); Herbert, Malaha, Moen, Moen (Schelfhout); Van der Padt (Boereboom), De Haas. Kranenburg: Darsan; Van Veen (Ahannach), Van Otterloo, Blans, Roerade; Van den Bergh (Asrih), Steffens (Koegler), Abbenhuis; Grünholz, Grünholz, Van Leeuwen.

In Hoorn gaat het tegen Hollandia mis: een 3-1 nederlaag. Vanaf de 40ste minuut speelde Tonegido met tien man nadat Gilbert Taument een rode kaart kreeg (tweede geel). Tonegido-Argon wordt 1-1. De Voorburgers staan nu 7e met 12 punten uit 8 duels.

Op 22 november 2001 barst de bom: Wim van Laar zal na het seizoen Tonegido verlaten. Een aanbod technisch directeur te worden heeft hij afgeslagen. Volgens Wim is er geen structuur voor een technisch directeur bij de Voorburgse vereniging. Hij wil bovendien graag trainer blijven. Bij zijn vertrek speelt ook mee dat Tonegido geen hoofdsponsor heeft en de gemeente de club alleen maar tegen werkt. Inmiddels is er wel weer twee keer gewonnen: 1-3 uit bij Omniworld; 3-1 thuis tegen Elinkwijk. Na een 4-2 zege op Westlandia is Tonegido virtueel koploper en op weg naar de wintertitel.

Na de 1-0 zege op SVV/SMC laat Wim van Laar weten het onderste uit de kan te willen, dit seizoen. Een afscheid met een gouden randje; een echte prijs en dat is de titel. Tegen ADO’20 wordt het in Voorburg 2-2. De scheids speelt een belangrijke rol in deze. Hij laat na een speler van ADO’20 rood te geven, doch houdt die prent wel aan Gilbert Taument voor. Mart Groot keert terug in Tonegido 1 na een zware knieblessure.

Uit bij KBV in Amsterdam komt Tonegido niet verder dan een 1-1. Wim van Laar wijt dat aan het veld: een knollentuin vol hobbels en kuilen die goed voetbal onmogelijk maakt. Begin maart is Tonegido koploper na een 0-3 uit bij SO Soest daar waar concurrent Hollandia thuis met 1-3 klop krijgt van AFC.

De derby Fc Kranenburg – Tonegido dient zich weer aan. Het is maart 2002. In Kijkduin wordt het 3-0 voor de thuisploeg. Volgens Wim van Laar is zijn ploeg geklopt op agressie. Gilbert Taument heeft een andere mening: volgens hem speelt Tonegido al weken slecht. Een week later klopt Tonegido in Voorburg Hollandia met 1-0 door een goal van Mark Moen. Concurrent Kranenburg krijgt met 5-2 klop van Baronie. Tonegido staat eerste met 6 punten voorsprong op Hollandia en zeven op AFC, Kranenburg en Elinkwijk.

De eerste ‘finale’ wordt van Baronie gewonnen: 2-1. Gilbert Taument is volgens de media aan een formidabel seizoen bezig. Wim van Laar stelt dat de druk op de spelers groot is. Van mooi voetbal kan in deze fase van de competitie geen sprake meer zijn. AFC – Tonegido wordt 1-1 in een ‘afzichtelijk’ duel. De volgende wedstrijd, tegen Fc Omniworld, wordt met 2-1 gewonnen na een 0-1 achterstand 15 minuten voor tijd. Het is Dick Boereboom die als invaller eerst de 1-1 maakt om in de 94ste minuut de 2-1 te maken. ‘Onvoorstelbaar’, aldus Wim van Laar.

Argon-Tonegido eindigt in 1-0 voor de thuisploeg. ‘De hele boel is weer open’, aldus Wim van Laar, ‘maar ik geef ons de beste kans’. (op de titel, red.) Argon heeft aan één kans genoeg, op de counter. De nederlaag betekent dat Tonegido nu ‘in de wachtkamer’ zit. Er volgt een nederlaag bij Elinkswijk: 4-1. Gilbert Taument reageert zijn woede af op een Utrechtse deur en verwijt zijn medespelers dat zij ‘er niet waren’. Mark Moen spreekt over ‘een drama’. Voorzitter Peter Grötzinger zag voor rust geen enkele inzet bij Tonegido.

Dat wordt ook bevestigd door de 0-1 thuis nederlaag tegen KBV. Er wordt nog met 1-1 gelijk gespeeld tegen Westlandia, doch de titel is dan al vergeven. Aan Hollandia uit Hoorn.

(Archief Wim van Laar)

Delen ?

Gerelateerde items