Nieuws
Knipsels seizoen 2001-2002 en verder

Krantenknipsels uit het seizoen 2001-2002, en verder:

= In de zomer van 2001 blijken Mike de Blij (Excelsior Maassluis), Robin Knoester (gestopt), Majid Darazzi (UVS), Jos van Rhijn (VUC), Hans Ruggenberg (Concordia), Arno Smits (Cromvliet) en Kevin Simson (NAC) Tonegido te verlaten. Nieuwkomers zijn: Maurice Lunenburg (Postduiven), Erik van Galen (VUC), Haico Herbert (Fc Lisse), Jeffrey  van der Kley (VIOS), Bert Dusbaba (ODB), Arie vd Padt (Wilhelmus), Toine Schaay (ADO Den Haag), Jason Schelfhout (RVC Rijswijk) en Raymond vd Berg (DSO),

= Halve finale Amstelcup. Tonegido speelt op 8 juni in Uden tegen twee andere winnaars van districtsbekers: Geldrop/AEK en EVV. Tegen Geldrop wordt het 7-1 door goals van Dick Boereboom, Mark Moen, Mario Mansveld, Harry de Haas (2) en Francisco Grant (2). Tegen EVV wordt het 0-0 vooral door keeper Toine Schaay. Omdat EVV maar met 2-1 van Geldrop wint gaat Tonegido naar de finale op 15 juni in Veenendaal tegen SC Joure,

= Finale Amstelcup. Tonegido – SC Joure 0-0. Bij de te nemen penalties (geen verlenging) staat het 9-9 als Luud de Zee voor SC Joure mist. Lemmy Stevens pakt zijn pingel. Harry de Haas, die na het seizoen naar Neptunus in Rotterdam gaat, scoort wel en bezorgt Tonegido de Cup,

= In het seizoen 2002-2003 ia de Geste Groep de nieuwe hoofdsponsor van Tonegido. De ploeg gaat spelen met reclame voor winkelcentrum Haagse Bluf op de borstkas. Die naam wordt ook toegevoegd aan de clubnaam,

= Tonegido stapt op 2 mei 2002 uit de strijd om de HC Cup. Dit nadat de KNVB de club verplicht vier wedstrijden in vijf dagen te spelen: halve finale districtsbeker tegen Nieuwenhoorn, restant duel tegen VUC voor de HC-Cup (wedstrijd is eerder gestaakt); bij winst op VUC meteen tegen HBS om de HC-Cup; competitie hoofdklasse A tegen KBV. Clubs mogen volgens de reglementen van de KNVB niet meer dan 3 duels binnen acht dagen spelen. De KNVB claimt echter dat de HC-Cup daarbij niet meetelt. Dit ondanks het feit dat de KNVB het evenement ondersteunt en kaarten opgelopen bij de HC-Cup ook daar buiten gelden,

= Het HC-Cupduel VUC – Tonegido (23 april 2002) wordt 15 minuten voor tijd gestaakt. Niemand weet waarom. De scheidsrechter, Henk Martin, oordeelt dat hij de veiligheid van de spelers niet meer kan garanderen. Hij doet dat na een overtreding van Gilbert Taument op Michael Wessels en de woorden die hij over zich heen krijgt als hij Taument geel geeft,

= De halve finale districtsbeker tegen Nieuwenhoorn wordt overigens met 3-0 gewonnen door goals van Harry de Haas, Mark Moen en Jeffrey van der Kley,

= De derby Fc Kranenburg – Tonegido eindigt in 3-0. Het eerste half uur is Tonegido oppermachtig. Eelco Tigchelaar komt een teen tekort om een voorzet van Harry de Haas in een goal om te zetten; Gilbert Taument raakt de lat; Mark Moen de paal; Arie van der Padt kan alleen voor Kranenburg-keeper Darsan niet scoren, de goalie pikt de bal van zijn schoen. Rewien Malaha schakelt Edwin Grünholz uit. Tot de 34ste minuut. Dan weet Edwin aan Rewien te ontsnappen. Zijn voorzet betekent 1-0. Tegen de verhoudingen in. In de 61ste minuut wordt het 2-0; in de 76ste 3-0. Volgens trainet John Grünholz heeft Tonegido zijn spelers zelf op scherp gezet door te claimen dat er bij de FC geen discipline is. Bovendien zijn de provocerende buikschuivers voor de dug out van Fc Kranenburg die zij maakten na de gewonnen wedstrijd in Voorburg nog niet vergeten,

= Als Tonegido in het seizoen 2001-2002 thuis met 0-1 van KBV verliest staan trainer Wim van Laar de tranen in de ogen. ‘Ik snap hier niets van. We staan met goud in onze handen. Dat laten we ons zo maar afnemen. Met name voor jongens als Lemmy Stevens, Gilbert Taument en Joost Timmer vind ik het zo balen. Voor hen zullen er niet veel kansen meer komen kampioen te worden’. Van Laar heeft het ook over een gebrek aan scorend vermogen. En hij vond zijn spelers te relaxed. Er was geen ‘over mijn lijk mentaliteit’. Voorzitter Peter Grötzinger zegt een paar ‘ratjes’ in de ploeg te missen. Inmiddels is al bekend dat Wesley van der Veen en Bas Steffens in de zomer over komen van Fc Kranenburg. Rob de Lange wordt de nieuwe hoofdtrainer,

= In de krant verschijnt een infografiek die duidelijk maakt hoe belangrijk Mark en Brian Moen zijn voor Tonegido: ze hebben samen 21 van de op dat moment gescoorde 35 goals van Tonegido gemaakt,

= Joost Timmer speelt al 25 jaar bij Tonegido. In het seizoen 2000-2001 deed hij aanvankelijk een stap terug naar Tonegido 2. Trainer Wim van Laar bewoog hem echtet tot een terugkeer nadat Robin Knoester geblesseerd raakte. Sindsdien draait Timmer weer mee in de selectie. Hij roemt de terugkeer van de gestopte Lemmy Stevens die volgens hem voor veel rust zorgt. Volgens Timmer heeft de ploeg zeker kans op het kampioenschap. Of Timmer ook in het seizoen 2002-2003 nog door gaat zegt hij nog niet te weten. Verder uit hij kritiek op de gemeente die de club alleen maar tegen werkt,

= In het seizoen 2002-2003 is Rob de Lange hoofdtrainer. Chiel Jansen, weggehaald bij Westlandia, wordt technisch directeur (omdat Rob de vereiste papieren niet heeft),

= Op 21 januari 2002 laat trainer Wim van Laar weten het ‘onderste uit de kan’ te willen; de titel. Het mocht uiteindelijk niet zo worden… Toch is Wim tevreden met de districtsbeker en de Amstelcup. ‘Dit is ook heel mooi. Dus ga ik toch met een lekker gevoel weg bij Tonegido’. Dat de coach Tonegido ging verlaten werd in november 2001 al bekend. Een aanbod technisch directeur bij Tonegido te worden sloeg Wim af

= Als Michael Scholten bekend maakt dat hij het volgende seizoen vertrekt naar Noordwijk is er binnen Tonegido sprake van een vertrouwensbreuk. Scholten wordt niet meer opgesteld omdat hij eerder aangaf te zullen blijven. De finale districtsbeker tegen SVV Scheveningen maakt Scholten zo niet meer mee, net zo min als de volgende duels. Bij Tonegido vertrekken overigens ook Harry de Haas, Eelco Tigchelaar en Arie van der Padt. Nieuwkomers onder andere Bas Steffens, Wesley van der Veen, Mo Boulayoune, en Jeffrey Rutten,

= Het bestuur van VSV Tonegido heeft overigens op 28 mei 2002 nog met een delegatie van de spelers over het geval-Scholten gesproken. De maatregel jegens Scholten wordt gehandhaafd: niet meer trainen, niet meer spelen. Datzelfde geldt voor Jeffrey van der Kley die ook overschrijving heeft aangevraagd. Ook M. de Cruz kan hetzelfde treffen mocht bij overschrijving aanvragen,

= Op 23 mei 2002 pakt voorzitter Peter Grötzinger uit in de Haagse Courant: hij is de kritiek dat hij solistisch te werk gaat en te veel zijn eigen stempel op de club drukt, beu. Peter zegt met iedereen te overleggen. Hij verwijt anderen juist weg te kruipen als het slechter gaat en gemaakte afspraken te vergeten. Hij is teleurgesteld in clubleden en sommige spelers. Het plezier verdwijnt. Hij denkt erover na te stoppen,

= Op dinsdag 9 april 2002 wint Tonegido in de kwart finale van de districtsbeker met 1-5 van Fc Kranenburg. Goals van Francisco Grant 0-1, Brian Moen 0-2, Grant 1-3, Mark Moen 1-4, Grant 1-5,

= Op 14 april 2002 is Tonegido nog koploper in de Hoofdklasse A. Men heeft acht punten meer dan Hollandia. Sindsdien pakte Tonegido 1 punt en werd Hollandia dus kampioen.

(archief Wim van Laar)

Delen ?

Gerelateerde items