Nieuws
Knipsels uit het seizoen 2007-2008

Knipsels uit het seizoen 2007 – 2008

= Coach Wim van Laar kijkt terug op het seizoen 2006-2007 waarin Tonegido naar de eerste klas degradeerde. Wim verwijt spits Benjamin Gomes in minstens vijf wedstrijden alleen voor de keeper te hebben gefaald de winnende goal te maken. Dat heeft acht punten gekost. Daarnaast werd de selectie van 20 man uitgedund naar 12 door het optreden van de belastingdienst tegen zwarte betalingen, de boete die Tonegido daarvoor kreeg en het bestuursbesluit de vergoedingen aan spelers te verlagen. Degradatie was onnodig, meent Wim. De laatste anderhalve maand was het echter te onrustig door spelers die weg gingen. Wim constateert dat velen van hen lager zijn gaan spelen. Dat brengt hem tot de conclusie dat het alleen maar om geld ging,

= Coach Wim van Laar meent dat de eerste klasse niet zoveel minder is als de hoofdklasse. Er zitten ook veel clubs in met hoofdklasse ervaring. Wim zal blij zijn als hij Tonegido als eenheid kan presenteren met spelers die iets voor de club over hebben en andersom. Handhaving is de eerste doelstelling,

= In het nieuwe seizoen is Leon Wessels een assistent van coach Wim van Laar. Wessels in de broer van selectiespeler Michael Wessels (die overigens niet speelt vanwege een operatie aan zijn knie). Wessels speelde zelf voor diverse Haagse clubs en volgt de cursus trainer-coach 3. De andere assistenten zijn Dick Sloos en Raymond van Dullemen.

= Tonegido slaat een geheel nieuwe koers in. Er zijn allemaal nieuwe spelers (dik 30), velen nog geen 20 jaar oud. Rewien Malaha heeft de bijnaam ‘papa’ gekregen. Eind mei liep vrijwel het gehele eerste elftal weg, nadat Tonegido uit de hoofdklasse viel. De club wil nu via een jeugdplan, Ton Jenners voetbalschool en Tsjeu la Ling als sponsor de weg terug naar boven vinden. Wim van Laar trainde bij ADO lange tijd jongeren. Hij heeft een deja vue-gevoel. Tegelijk waant hij zich terug bij de professionele voetbalorganisatie. Harry de Haas, terug van Neptunus Rotterdam, laat weten dat de spelers hem wel ‘opa’ mogen noemen. Met zijn 36 jaar is Harry de oudste in de selectie. Het trainingskamp in Soest beviel goed. Er werd onderling alleen maar over voetbal gesproken. Elke training ging voor 100 procent. En na afloop wilden de jongeren het liefst nog een half uurtje doorgaan. De jongeren luisteren, zijn fanatiek. Alles moet op techniek. Rewien Malaha: ‘Het is net pleintjesvoetbal’. Er wordt door de nieuwelingen ook zes keer per week getraind,

= Op 12 augustus pakt Tonegido de Harry de Hartogbeker door een 2-1 zege op HBS

= Op 23 september wordt RKAVV in Voorburg met 4-1 verslagen. Opstelling Tonegido: Cherry; Van ‘t Wout, Addai, Jenner, Van der Rhee; Malaha, Ampntel-Chanti (Escalona), Schuit; Leijendekkers (Serbony), Bussard, De Haas (Van der Linden),

= Donderdag 15 november 2007: Tonegido ontslaat Wim van Laar wegens een voetbaltechnisch verschil van inzicht, volgens voorzitter Peter Grötzinger. Hij geeft aan dat Tonegido een nieuw beleid heeft ingezet bij de start van het seizoen en dat de coach daarmee instemde. ‘Maar het uitvoeren is iets anders’. Het is voor het eerst in zijn loopbaan dat Van Laar wordt ontslagen. Zelf was hij van plan na het seizoen een andere vereniging te gaan opzoeken. Bij het ontslag staat Tonegido 2e achter HBS. Een periodetitel is al gewonnen. Harry de Haas en Rewien Malaha reageren vol verbazing op het ontslag van de oefenmeester. Zij kunnen zich geen redenen bedenken. Dick Sloos neemt het als trainer over. Op 1 januari komt Wim Schaap als hoofdtrainer,

= Op maandag 19 november 2007 meldt Ton Jenner in het AD over het ontslag van Wim van Laar het volgende. In het nieuwe beleid was bepaald dat de nieuwe spelers drie maal per week bij de voetbalacademie van Ton Jenner zouden trainen, en drie maal per week bij Wim van Laar. Plus twee krachttrainingen per week. Met de spelers was daartoe een tweejarige verbinding aangegaan. Volgens Jenner ging Wim van Laar echter zijn eigen gang. Had hij geen interesse in de voetbalacademie en kwam hij daar ook nooit. Volgens Ton is er wel vijf keer over de situatie vergaderd. In plaats van één geheel waren er echter twee delen. ‘Dan kun je erop wachten dat het bestuur zo’n beslissing neemt’. Wim bepaalde weliswaar de opstelling doch afgesproken was ook dat, als de stand het toeliet, andere jonge jongens ingebracht zouden worden. Dat deed Wim alleen niet. Harry de Haas zegt dat hij niets van die afspraak wist. Hij realiseert zich nu wel waarom hij al twee keer werd gewisseld. Van Laar noch het bestuur willen nader op de zaak reageren.

(archief Wim van Laar)

Delen ?

Gerelateerde items